Radio Zlatar - Otvoreni dani kajkavske riječi

U Zlataru su večeras počeli 42. Dani kajkavske riječi, manifestacija koja ove godine za pokrovitelje ima Hrvatski sabor, Ministarstvo kulture i Ministarstvo turizma. "Posebno je bitna ova manifestacija nama u Ministarstvu kulture sada kada Hrvatska ulazi u Europsku uniju, a hrvatski jezik postaje jedan od službenih jezika. Temelj kuluturne politike je i podržavanje kajkavštine zato što je ona osebujni izričaj jednog načina života koji se ovdje odvijao stoljećima", rekao je ministar kulture Jasen Mesić. 
  
 

FOTO: www.radio-zlatar.hr

    
Ujedno je Zlatarščanima donio jednu od ljepših vijesti u zadnjih godinu dana. Naime Ministarstvo kulture kreće u obnovu zlatarske "stoljetne ljepotice" Sokolane. Već ove godine Ministarstvo je odobrilo sredstva za dokumentaciju za obnovu Sokolske dvorane, najavio je ministar kuluture za što je opravdano nagrađen pljeskom posjetitelja, koji su večeras, nakon podužeg vremena, ponovno napunili dvoranu do zadnjeg sjedećeg mjesta. Zlatarsku manifestaciju službeno je otvorio potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Jarnjak. Nazočne je kao domaćin pozdravio zlatarski gradonačelnik Miroslav Kopjar.
  
Po prvi puta ove godine su ispred Sokolane svečano podignute i festivalske zastave, a program su glazbom i rječju uljepšali zlatarski mali i veliki izvođači, čime su pokazali da se ljubav prema "domačoj rieči u zlatnom Zlataru nebu pozabila nigdar".  RZL

www.radio-zlatar.hr, 23.09.2011.