Glas Istre - Oltarna slika vraćena u Buzet

"BOGORODICU" NA RUKAMA NOSILI KROZ VELA VRATA
  
Pune dvije godine, "Bogorodica od Sv. Ružarija", glavna oltarna pala iz buzetske crkve sv. Jurja, provela je na restauraciji u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu, a jučer je vraćena u Buzet. Za sliku je tijekom restauracije izrađen aluminijski podokvir s drvenim rubom. Zbog impozantnih dimenzija od čak 380 s 222 centimetara konzervatori su oltarnu palu morali skinuti s kamiona te, uz pomoć djelatnika gradskog komunalca "Parka", na rukama nositi kroz Vela vrata, glavni starogradski ulaz, sve do župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje će se privremeno pohraniti.
 
"Bogorodica od Sv. Ružarija", ulje na platnu nepoznatog majstora, potječe iz 17. stoljeća, kao i oltar crkve Sv. Jurja koji je vjerojatno u isto vrijeme postavljen. Sredstva za konzervatorsko-restauratorske radove osiguralo je Ministarstvo kulture.
 
Upravo su zahvaljujući sredstvima resornog ministarstva u Buzetu uspjeli zaštititi veliki dio sakralnih umjetnina iz crkve Sv. Jurja, ali i krenuti u faznu sanaciju ovog sakralnog zdanja. Proteklih je godina restaurirano šest slika iz ciklusa "Čuda sv. Antuna Padovanskog", koje datiraju s početka 18. stoljeća i dio su vrijednoga crkvenog inventara crkve Sv. Jurja. Preostala je još restauracija bočne oltarne pale.
 
Sredstvima resornog ministarstva prije dvije godine saniran je krov, a uskoro će započeti projekt sanacije svodne konstrukcije. Vlaga je uzrokovala pukotine i odvajanje ožbukanih slojeva, a na nekim mjestima otpali su cijeli komadi svoda.
 
- Hrvatski restauratorski zavod planira konzervatorsko restauratorske zahvate u crkvi Sv. Jurja. Predviđa se sanirati drvena konstrukcija i žbuka stropa na kojem se nalaze štukature i oslikani medaljoni. Kompletan pokretan inventar crkve Sv. Jurja već je zaštićen te je u crkvi postavljena skela, a upravo je zbog tih radova, u dogovoru s nadležnim Konzervatorskim odjelom, "Bogorodica od Sv. Ružarija" privremeno pohranjena u župnoj crkvi, izjavila je pročelnica gradskog Odjela za samoupravu upravu i društvene djelatnosti Elena Grah Ciliga.
 
GORDANA ČALIĆ ŠVERKO
  
GLAS ISTRE, 25.08.2011.