Vjesnik - Koncert za Zakladu Ana Rukavina

PJESME ZA ŽIVOT
   
Kantatu Carla Orffa "Carmina burana" izveli su Zagrebačka filharmonija i "goranovci" pod ravnanjem Perryja Soa
  
Poetskim nabrajanjem što je sve život i koliko ga treba cijeniti, voljeti, živjeti i o njemu pjevati pozdravio je ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić brojnu publiku okupljenu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga 29. ožujka, koja se kupnjom ulaznice odazvala na treći po redu humanitarni "Koncert za život", čiji je prihod namijenjen Zakladi Ana Rukavina.
   
 

FOTO: VJESNIK 

      
Koncert u su se odazvali i njegovi pokrovitelji, predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović i u ime Grada Zagreba zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, a bio je nazočan i ministar kulture mr. Jasen Mesić te drugi uglednici hrvatskog političkog života.
  
Ana Rukavina proslavila bi 28. ožujka 34. rođendan. Na žalost, vrijedna je novinarka Vjesnika, koja je toliko željela živjeti, preminula 26. studenog 2006. godine. Njezina je obitelj skupljena sredstva za nabavu lijekova, koji Ani ipak nisu spasili život, osnovala Zakladu Ana Rukavina, a iz uvodnih riječi dr. Miranda Mrsića, jednog od utemeljitelja Zaklade, saznali smo da je u njoj već registrirano više od 33.000 dobrovoljnih darovatelja i da je do sada spašeno osam života.
 
Organizacijom "Koncerta za život" Zaklada Ana Rukavina i Zagrebačka filharmonija uz sjećanje na Anu Rukavinu sjećaju se i prerano preminulog maestra Vjekoslava Điđija Šuteja (1951.-2009.), a ove je godine obilježena četvrta obljetnica javne Banke matičnih stanica krvi iz pupkovine koja nosi Anino ime.
 
Glazbeni sadržaj, velebna kantata za sole, zbor i orkestar Carmina burana njemačkog skladatelja Carla Orffa (1895.-1982.), bilo je zacijelo najprikladnije ostvarenje koje je u prigodi sjećanja na Anu i Điđija trebalo izvesti. Srednjovjekovne pjesme na latinskom, srednjonjemačkom i provansalskom jeziku, pronađene u benediktinskom samostanu u Beuernu u Bavarskoj 1803. godine pod nazivom Codex Buranum, uglazbio je Carl Orff, u skladu s njihovim sadržajima, kao iskaze nabujale radosti, veselja i ljubavi, kao slavlje životnoga poleta.
 
Za oduševljavajući uspjeh izvedbi kantate Carmina burana u Hrvatskoj već je desetljećima najzaslužniji Akademski zbor Ivan Goran Kovačić. Uključivanjem više od stotinu mladih pjevača, koje izvrsno uvježbava Luka Vukšić, i ovaj je put ostvarena potrebna radost pjevanja.
 
Svježina glasova, disciplina i velika uživljenost u pjevačke zadatke potvrdila je da popularni "goranovci" i u novim naraštajima sjajnim interpretacijama nastavljaju sada već 63-godišnju tradiciju zbora.
 
Posebne pak pohvale valja uputiti gostu dirigentu, mladom hongkonškom maestru sa zavidnom biografijom Perryju Sou. Preciznost kojom je So vodio izvedbu, isticanje bogatih ritmičkih uzleta, nagli završetci pojedinih stavaka, što je davalo potrebnu živost, dinamičko oblikovanje orkestralnoga sudjelovanja, pažnja posvećena svakom detalju u protoku glazbenoga događanja, sve su to elementi koji pokazuju da je za pultom bio znalac istančana ukusa kada je riječ o tako velikoj masi zvuka i potrebi ovladavanja Orffovom ingenioznom partiturom.
 
Kao solisti nastupili su sopranistica Ivana Lazar, tenor Marko Cvetko i bariton Ljubomir Puškarić. I dok je lirski sopran Ivane Lazar zvonko i u pianima prodirao do slušateljstva, unatoč manjim intonacijskim nesigurnostima, posebno se istaknuo Ljubomir Puškarić svojim ugodnim baritonom široka raspona, koji je i u falsetu zadržavao jasnoću, a glumačkim intervencijama uspijevao barem u naznakama upozoriti na osebujnost teksta koji pjeva. Tenorskoj dionici nije moguće uputiti znatnije pohvale, jer je bila prenapregnuta i više glumački nego pjevački izražajna.
 
U cjelini, bila je to izvedba djela koje zahvaljujući svojoj originalnosti podnosi brojna slušanja, jer uvijek ističe radost i zazive za srećom. Predstavljena u znak sjećanja na Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja ta je izvedba ispunila poticaje za vrijednost koju su i oni tako voljeli, a morali prerano napustiti – život.
 
ZDENKA WEBER
    
VJESNIK, 31.03.2011.