Dodijeljene Nagrade Grigor Vitez za 2010. godinu

SVEČANOST U ZAGREBAČKOME KAZALIŠTU LUTAKA

Nagrade Grigor Vitez za 2010., koje već 43. put  dodjeljuje Savez društava Naša djeca, dodijeljene su laureatima na večerašnjoj svečanosti u Zagrebačkome kazalištu lutaka (ZKL) u ozračju stote obljetnice rođenja velikoga hrvatskog pjesnika Grigora Viteza.
  
Uglednim nagradama – najstarijima kada je riječ o dječjoj književnosti, za prošlu godinu ovjenčane su književnice Sanja Lovrenčić i Nada Mihelčić za tekst te slikarica Marijana Jelić za ilustraciju. Zlatnu pticu nagrade Grigor Vitez dobio je književnik i likovni umjetnik Zvonimir Balog za vrhunska stvaralačka dostignuća i ugrađivanje najviših vrijednosti u slikovnice i knjige za djecu.
  
Sanja Lovrenčić nagrađena je za tekst knjige "Noina mačka i drugi igrokazi", koju su objavila "Mala zvona", dok je Nada Mihelčić nagrađena za tekst knjige "Pustolovine Arna i Điđija", koju su objavili "Izvori". Marijana Jelić nagrađena je pak za ilustracije knjige Sonje Zubović "Čudnovata kuhinja Lize Brljize" , koju su autorice objavile u vlastitoj nakladi, a izdavanje su pomogli grad Jastrebarsko i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Dodijeljeno je i šest Pohvala Nagrade Grigor Vitez.  
 
U konkurenciji za 2010.  bilo je 46 knjiga i slikovnica, za koje je tekstove napisalo 40 književnika, ilustriralo ih je 28 likovnih umjetnika, a objavilo 27 nakladnika iz Hrvatske.
 
Riječ je o nagradama koje se dodjeljuju književnicima i likovnim umjetnicima koji žive i djeluju u Hrvatskoj za njihova autorska postignuća u knjigama za djecu, objavljenim u jednoj izdavačkoj godini, a sastoje se od posebne diplome, statue Ptica (rad akademske kiparice Ksenije Kantoci) te novčanog iznosa.  
 
Nagrada Grigor Vitez osnovana je 1967. i od početka ju podupire Ministarstvo kulture, a u posljednje vrijeme i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport. Od 2005. svečanosti dodjele te prestižne nagrade održavaju se u ZKL-u.   
 
Hrvatski pjesnik, dječji pisac i prevoditelj Grigor Vitez rođen je u Kosovcu kraj Nove Gradiške 15. veljače 1911., a umro je u Zagreb, 23. studenoga 1966. Pisao je poeziju za djecu i odrasle ("Sto vukova", "Kad bi drveće hodalo", "Gdje priče rastu"), a prevodio je s ruskoga, francuskoga i slovenskoga jezika. Objavio je nekoliko poetskih zbirka među kojima se ističu: "Pjesme", "Naoružane ruže", "Povjerenje života" i "Kao lišće i trava". (Hina)

NOVI LIST, 03.03.2011.