Kraljevski grad Nin okrunjen brojnim priznanjima

ULAGANJE U OČUVANJE KULTURNE BAŠTINE ISPLATILO SE I NIN LANSIRALO VISOKO NA TURISTIČKOM NEBU  
     
I obnovljeni Gornji most pokazuje da je Nin odlučio zaštitom vrijedne spomeničke baštine ozbiljno krenuti prema razvoju kulturnog turizma. Osvrćući se na proteklu 2010. godinu sa zadovoljstvom i ponosom može se konstatirati da je to bila godina prestižnih nagrada kraljevskom gradu Ninu, gradu čija povijest urbanog života seže daleko u prošlost.
      
 

FOTO: NOVI LIST 

   
Grad muzej
 
Za razliku od stoljeća u kojima je pod zidinama i ruševinama bila zatrpana slavna i burna prošlost Nina, danas se odnos javnosti prema toj kolijevci hrvatske države promijenio. Zbog iznimnog povijesnog značenja odlukom Hrvatskog sabora 1997. godine Ninu je vraćen status grada i od tog vremena krenula je obnova ovog grada muzeja.
   
- U proteklih pet godina pored infrastrukturnog, gospodarskog, turističkog, hortikulturnog razvoja, glavni naglasak stavljen je na obnovu i zaštitu vrijedne spomeničke baštine i razvoja kulturnog turizma. Gotovo da nema spomenika kulture u koji se obnovom nije dotaknulo. Zahvaljujući pomoći Ministarstva kulture i iznimno dobrom suradnjom s nadležnim konzervatorskim odjelom u Zadru, građanima, turističkim subjektima, Nin je strelovito odskočio, postao je gradić poseban po mnogočemu, odmjeren, ugodan, originalan, kako i ovogodišnja nagrada kaže - izvrstan!
   
Kontinuirano se obnavljaju ninski gradski bedemi. Završena je obnova Višeslavova trga u samom središtu povijesne jezgre, završena je obnova rimske vile urbane s iznimno vrijednim podnim mozaicima iz 2. stoljeća. Okončana je obnova rustikalne Barokne kuće s početka 17. stoljeća, završeno je uređenje kompleksa ranosrednjovjekovne crkve Sv. Križa. Više nego uspješno okončana je obnova Gornjeg ninskog kamenog mosta, uređen okoliš crkve Sv. Nikole. Revitaliziran je projekt "Nin-najstariji hrvatski kraljevski grad", podignut je spomenik hrvatskom knezu Branimiru, restauriran i konzerviran je spomenik Grgura Ninskog koji je nedavno stigao iz zagrebačke ljevaonice umjetnina Ujević, te je postavljen na svoje novo mjesto na Višeslavovu trgu u povijesnoj jezgri Nina.
   
Dipl. povjesničarka umjetnosti Marijana Ramov, savjetnica za kulturu Grada Nina, ističe da je Nin danas nakon stoljeća zapostavljenosti i zaborava postao mjesto koje dostojanstveno prima sve zaljubljenike u kulturnu baštinu, jedinstvenu prirode.
   
- Nin je postao grad u koji iz godine u godinu hodočaste vjernici, mjestom koje će u vrlo skoroj budućnosti zbog ljekovitog blata i izgradnjom jednog od najmodernijeg zdravstveno-rekreacijskog centra u Hrvatskoj postati i zdravstveno i kongresno odredište.
    
Nin je postao mjesto ugodnog življenja i iznimno posjećena turistička destinacija. Postao je gradić koji danas čist i obnovljen dostojno nosi ime koje je tako važno za našu nacionalnu povijest i kulturu i konačno, grad čiji je trud i entuzijazam prepoznat i u posljednjih 3 godine višestruko nagrađivan. Tako je, primjerice, od 2008. godine Nin dobitnik Plavog cvijeta za izniman razvoj kulturnog turizma izvan konkurencije, dobitnik nagrade za najoriginalniji suvenir ninske solane, nagrade za najuređeniji ugostiteljski objekt koji njeguje autohtonu arhitekturu, dobitnik nagrade za najuređeniji gradski park - spomen park Petru Zoraniću - Ninjaninu, naglašava Ramov, dodajući da je ove godine nagrađen Plavim cvijetom sa srebrnim predznakom za najuređeniji grad do 3.000 stanovnika, nagradom Turističke zajednice Zadarske županije za najuređeniji grad do 3.000 stanovnika u županiji.
 
Nin će posjetiti predsjednik Josipović
  
- Nin je proglašen europskom destinacijom izvrsnosti za 2009./2010. godinu i u Bruxellesu je u rujnu za to dobio posebno priznanje. Prije dva mjeseca Nin se okitio s još dvije nagrade i to nagradom Zlatni Interstas te nagradom F.E.S.T.-a koja je uručena gradonačelniku Nina. Radi se o tradicionalnim međunarodnim afirmiranim manifestacijama koje predstavljaju multimedijalne projekte koji su vrlo važne i dinamične priredbe u domeni turizma, turističkog filma, ekologije i održiva turističkog razvoja u regijama, te svojim ugledom i organizacijom aktivno pridonose rastu turističkih putničkih tržišta u svijetu. Poveljom F.E.S.T. nagrađen je gradonačelnik Nina Emil Ćurko kao pojedinac za izuzetan osobni vrlo zapažen doprinos razvoju turizma, a "Zlatnim interstasom 2010." nagrađena je Turistička zajednica Grada Nina za doprinos realizaciji kulturoloških tradicijskih projekata u funkciji turizma, istaknula je Ramov, dodajući da su navedene manifestacije 17. zlatni interstas 2010, (Međunarodna smotra turizma, filma i krajobraza); 13. IFT'CRO (Međunarodni festival turističkog filma); te 9. KEA/EFE - CRO (Predstavljanje hrvatskih gradova i mjesta za "Zlatni cvijet Europe 2011"), održane su pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića te premijerke Jadranke Kosor.
  
- Predsjednik Ivo Josipović krajem 2010. priredio je u Zagrebu primanje za najuži tim ovogodišnjih laureata kako bi osobno čestitao najuspješnijima, a među njima je čestitke primio i ninski gradonačelnik Emil Ćurko, koji je tom prigodom pozvao predsjednika Josipovića da što skorije posjeti Nin, što je predsjednik sa zadovoljstvom prihvatio, otkriva Ramov.
 
Brojne nagrade kojima je Nin nagrađen i u ovoj i u protekle dvije godine, dokaz je da se trud i briga, od onih koji ovaj grad vode do svih onih koji u njemu žive, uvelike prepoznati i priznati.
 
Nagrade su došle kao rezultat sveukupne brige na svim razinama i korištenjem brojnih potencijala koji ovaj grad ima i to od iznimne prirodne jedinstvenosti, pažljiva pristupa hortikulturnom uređenju do iznimne brige i skrbi za vrijednu kulturnu baštinu ovog starog grada. I upravo sustavnom obnovom i zaštitom spomenika kulture i oživljavanjem kulturoloških tradicijskih projekata te razvojem kulturnog turizma Nin je počeo živjeti svoju drugu renesansu.
    
BRANKO BOŽIĆ
  
NOVI LIST, 18.01.2011.