Zadarski list - Na arheološkom lokalitetu Banovac završena obnova i konzervacija rimske vile urbane

SPOZNAJE O URBANOM ŽIVOTU ANTIČKE AENONE

U 2011. godini s mozaika rimske vile uklonit će se zaštita koja ga čuva od negativnih klimatskih utjecaja i posolica, tako da će ovaj vrijedan spomenik kulture u proljeće u potpunosti biti dostupan pogledima Ninjana i brojnih posjetitelja ovog drevnog kraljevskog grada, kaže Marijana Ramov.
    

FOTO: ZADARSKI LIST

   
Ovih je dana završena obnova, restauracija te konzervacija još jednog u nizu neprocjenjivo vrijednih kulturnih dragulja ovog drevnog starohrvatskog kraljevskog grada. Riječ je o lokalitetu Banovac smještenom u neposrednoj blizini Gradskog groblja, na kojemu je ukupno od 2000. godine na ovamo na oko 1.500 metara četvornih prostora provedeno osam arheološko-istraživačkih kampanja.
    
Među pronađenim nalazima svakako je najvrjednija rimska vila urbana, veličine 30 puta 17 metara, koja datira iz prve polovine 2. stoljeća i koja je na površinu iznjedrila bitne spoznaje o urbanom životu ondašnje antičke Aenone.
 
Podni mozaik
 

Tako je u istraženom dijelu objekta velik broj prostorija prekriven mozaicima, od kojih se najatraktivniji nalazi u centralnoj prostoriji objekta veličine 8 puta 7 metara. On po ocjeni arheologa i konzervatora predstavlja jedan od najbolje sačuvanih i najkvalitetnije izvedenih i dosad pronađenih mozaika na istočnoj obali Jadrana. Prikazani motivi su uglavnom geometrijskih i vegetabilnih dekoracija ispunjeni medaljonima u kojima se nalazi prikaz životinja i to psa, vepra, vuka, srne...
 
- Prije nešto više od deset godina na lokalitetu o kojem je riječ tadašnji vlasnici terena počeli su kopati temelje za novogradnju pri čemu se naišlo na veće površine crno-bijelog mozaika te na brojne ostatke fresaka. Budući da se radilo na dotada najvećim površinama sačuvanog rimskog podnog mozaika u Hrvatskoj, nastojalo se da se takav vrijedan nalaz u potpunosti istraži, konzervira te prezentira in situ. Zbog svega toga Grad Nin je pokrenuo imovinskopravni postupak zamjene parcela veličine od oko 1.500 metara četvornih s brojnim vlasnicima. Cijeli taj postupak okončan je 2003. godine nakon čega je navedena parcela u cijelosti ustupljena stručnjacima za sustavno arheološko istraživanje i konzervaciju podnih mozaika, kaže stručna suradnica za kulturu Grada Nina prof. Marijana Ramov te pojašnjava.
 
- Početkom 2008. godine izrađen je projekt uređenja okoliša rimske vile urbane. Iste te godine kao i tijekom 2009. i 2010. krenulo se s poslovima konzervacije unutrašnjih i vanjskih zidova prostorija vile te njihovom restauracijom na određenim mjestima. U potpunosti su se obnovili vanjski zidovi kompleksa, uredili su se prilazni putovi, riješio se sustav oborinskih voda, riješila se rasvjeta te se u potpunosti uredio okoliš čitave vile. No prilikom izgradnje jugoistočnog ogradnog zida u svibnju ove godine otkrivena je još jedna reprezentativna mozaična ploha, zbog čega je Grad ponovno krenuo u proces zamjene s vlasnikom susjedne parcele, kaže Ramov, dodajući da su nakon toga uklonjeni stari i neugledni objekti koji su tom vlasniku služili kao ostave, a graničili su sa samim lokalitetom.
 
Potpora Grada
  
- Odmah potom su se na posao dali arheolozi Muzeja ninskih starina pod vodstvom kustosa dipl. arheologa Mate Radovića. Obavljena su kompletna istraživanja i na tom dijelu nakon čega je uslijedila zadnja faza radova na uređenju okoliša ovog vrijednog spomenika kulture iz vremena rimskog municipija Aenone, čije bogatstvo nalaza u vidu predmeta svakodnevne upotrebe, bogatstvo mozaičnih tepiha te brojnih freski na ovom velikom antičkom lokalitetu jednostavno svjedoči o vrlo visokom stupnju življenja onodobnog ninskog građanskog staleža. Dolaskom proljetnih dana u idućoj 2011. godini s mozaika rimske vile uklonit će se zaštita koja ga čuva od negativnih klimatskih utjecaja i posolica, tako da će ovaj vrijedan spomenik kulture u potpunosti biti dostupan pogledima Ninjana i brojnih posjetitelja ovog drevnog kraljevskog grada, kaže Ramov, istaknuvši da iako je prošlo čitavo desetljeće od otkrivanja prvih tragova vrijednih rimskih mozaika, postignutim rezultatima treba biti iznimno zadovoljan.
   
- Do rezultata je doveo dug i predan rad službi Grada Nina, jer je pored osiguranja zamjenskih parcela u ovaj projekt uložio pola milijuna kuna. Isto toliko iznosila je potpora Ministarstva kulture Republike Hrvatske. I na kraju mora se kazati da je i ovaj projekt kad je u pitanju Grad Nin, kao i brojni slični prije njega, potvrdio više nego uspješnu suradnju struktura Grada Nina i zadarskih konzervatora, posebno pročelnice Konzervatorskog odjela prof. Anastazije Magaš, zadarskog Arheološkog muzeja, odnosno Muzeja ninskih starina te izvođača radova na terenu - djelatnika ninskog gradskog Komunalnog poduzeća "Komio", zaključila je Ramov. 

 

 BRANKO BOŽIĆ
    
ZADARSKI LIST, 21.11.2010.