Vjesnik - Završena 44. međunarodna smotra folklora

"BILA JE TO NAJVEDRIJA SMOTRA U ZADNJIH DESETAK GODINA"
 
U nedjelju je završena 44. međunarodna smotra folklora koja je trajala pet dana i privukla veliki broj posjetitelja. Davor Žagar, direktor Koncertne direkcija Zagreb, koja je organizator Smotre, istaknuo je kako je u posljednjih desetak godina ovo bila najsvjetlija i najvedrija smotra.
 
"U Zagreb smo doveli više od 1000 sudionika i postigli smo izuzetno dobar program pa su sve izvedbe bile itekako dobro posjećene“, rekao je Žagar.
 
Inače, na velikoj pozornici na Trgu bana Jelačića i na Gradecu izmjenjivale su se folklorne skupine iz cijeloga svijeta. Svoju tradicijsku glazbu i plesove Zagrepčanima i njihovim gostima prikazalo je 17 domaćih i 10 folklornih skupina iz Albanije, Bugarske, Češke, Iraka, Irana, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Španjolske i Zimbabvea.
  
Ovogodišnja je smotra nosila naslov "Predstavljamo baštinu", a pokrovitelji su bili Hrvatski sabor i Unesco.
  
Manifestacija je bila posvećena očuvanju nematerijalne kulturne baštine, a Hrvatska ih ima čak 77 na Unescovu popisu. Time je prva u Europi, a u svijetu su ispred nje samo Kina, Japan i Republika Koreja.
  
Ove su godine nastupile i male skupine posebnih tradicijskih kultura koje su zapravo rariteti u svijetu. Tako je ansambl iz Zimbabvea predstavio jedinstveni plesni stil s akrobatskim pokretima i uz pratnju bubnjeva, koji je Unesco proglasio remek-djelom tradicijske kulture.
 
MARTINA PAUČEK ŠLJIVAK
 
VJESNIK, 26.07.2010.