Vjesnik - Arheološki muzej svaki dan do 21 sat

"U konačnici želimo novi muzej gdje bi bili objedinjeni svi sadržaji koji ovome muzeju trebaju i koje svaki suvremeni muzej ima, postavljen i rađen u sprezi s ljudima koji imaju iskustva. Dakako, ovisimo o našem osnivaču Ministarstvu kulture te o Gradu Zadru i Zadarskoj županiji. Prijedloga imamo, a što će se sve realizirati, vidjet ćemo. Mislim da ovaj grad zaslužuje da ima muzej s dostojnom zgradom za predstavljanje svoga postava", rekao je u srijedu dr. sci. arheolog Smiljan Gluščević, novi ravnatelj zadarskog Arheološkog muzeja, predstavljajući svoj program rada.
  
Prioritet mu je izložba i novi postav antičke zbirke koja bi javnosti trebala biti predstavljena sljedeće godine za Svjetski dan muzeja. Putem različitih izložaba i publikacija Gluščević namjerava javnosti predstaviti rezultate istraživanja Arheološkog muzeja u posljednjih 20 godina od, primjerice, istraživanja u antičkoj luci u Zatonu do istraživanja u gradu Zadru na raznim lokacijama te najnovija istraživanja na lokalitetu Caska itd. Radit će se i na unutarnjem ustroju rada muzeja, njegovu boljem predstavljanju kao i na poboljšanju kvalitete časopisa "Diadora".
 
Novi je ravnatelj najavio i novo radno vrijeme muzeja pa će do kraja kolovoza osim radnim danima muzej raditi i subotom, nedjeljom i praznicima od 9 do 21 sat.
 
Za postav antičke zbirke Ministarstvo kulture odobrilo je sredstva od jedan i pol milijun kuna, no potrebno je najprije obaviti poslove javne nabave za radove koji prethode postavljanju zbirke. U sklopu jačega marketinga muzeja već je u tisku promotivni materijal za izložbu o egipatskim mumijama, otvorenu nedavno, a koja je produžena do kraja rujna. Gluščević je govorio i o nužnosti suradnje sa Sveučilištem i drugim kulturnim ustanovama.
 
LJUBICA IVIĆEV-BALEN
  
VJESNIK, 22.07.2010.