Podizanje posljednjeg križa

IZGRADNJA SPOMEN-OBILJEŽJA VATROGASCIMA STRADALIM U KORNATSKOJ TRAGEDIJI PRIVODI SE KRAJU

Nepuna dva mjeseca od izgradnje prvog spomen-križa posvećenog vodičkom vatrogascu Karlu Ševerdiji, kojeg su izgradili članovi udruge "Suhozid" i vatrogasci DVD-a iz Luna, Novalje, Kolana, Paga i Povljane, posao oko izgradnje spomen-obilježja vatrogascima stradalim u kornatskoj tragediji privodi se kraju po idejnom rješenju arhitekta Nikole Bašića, a uz sudjelovanje više tisuća vatrogasaca i graditelja suhozida s prostora cijele Republike Hrvatske.
 

  
Nakon, već deset podignutih spomen-križeva na Kornatima posvećenim stradalim vatrogascima Dinu Klariću, Hrvoju Strikomanu, Ivici Crvelinu, Ivanu Marinoviću, Marku Stančiću, Tomislavu Crvelinu, Josipa Lučiću, Karlu Ševerdiji, Marinu Kneževiću, Gabrijelu Skočiću, jedanaesti križ posvećen je vatrogascu Anti Crvelinu (DVD Tisno), a posljednji, dvanaesti križ posvećen je Anti Juričevu Mikulinu, nastradalom vatrogascu, članu DVD Vodice. Posljednji križ i kapelica grade se danas.
 
- Za današnji završni dan izgradnje predviđeno je da spomen-kapelicu grade članovi udruga s prostora općine Murter, a pomagat će im učenici Tehničke škole iz Šibenika. Nositelj gradnje je Općina Murter-Kornati. Posljednji križ gradit će predstavnici svih DVD-a s otoka Paga i to iz Luna, Povljane, Kolana, Paga i Novalje, zatim, djelatnici Šibensko-kninske županije na čelu sa županom Goranom Paukom, vatrogasci, članovi JVP i DVD Vatrogasne zajednice Zadarske županije, članovi vatrogasnih postrojbi s prostora Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, članovi Udruge "Belveder" iz Biograda i mnogi drugi koji su najavili dolazak na Veliki Kornat, potvrdio je Ivo Butković, predsjednik Udruge "Suhozid" iz Kolana.
 
Butković je naveo da se tijekom ovog vikenda na Kornatima očekuje dolazak predstavnika Ministarstva kulture RH, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša. Kao i do sad, nadzor nad gradnjom provodit će autor idejnog rješenja arhitekt Nikola Bašić, a gradnju križa i kapelice vodit će članovi udruge "Suhozid" iz Kolana, dok molitvu prije početka gradnje predvodi biskup šibenski mons. Ante Ivas.
 
ALENKA FESTINI
 
ZADARSKI LIST, 22.05.2010.