Arhitektura kao krajolik

HRVATSKA PRVI PUT NA LONDONSKOM FESTIVALU ARHITEKTURE
   
 
Hrvatska će se ove godine prvi put predstaviti na Londonskom festivalu arhitekture koji će se održati od 19. lipnja do 4. srpnja. Nacionalni povjerenik za ovu manifestaciju i autor koncepcije izložbe je Leo Modrčin koji je ovogodišnji izbornik i za Venecijanski bijenale arhitekture.
 
Modrčin je u suradnji s Marojem Mrduljašem za ovu izložbu odabrao 40 projekata koji će biti predstavljeni pod nazivom "Arhitektura kao krajolik: morfologija suvremene hrvatske arhitekture". Izložba će biti postavljena na otvorenom, u parku Trga Fitzroy, a tema je po riječima izbornika nadahnuta samom lokacijom.
 
- Riječ je o jednom od najljepših trgova u Londonu, a projektirao ga je poznati škotski arhitekt Robert Adam koji je krajem 18. stoljeća boravio na studijskom putovanju u Splitu i dao izraditi prekrasnu mapu bakropisa kojom je dokumentirao Dioklecijanovu palaču. Na taj ju je način predstavio svijetu.
 
To je inspiriralo specifični kustoski pogled na izložbu koja predstavlja projekte suvremenih autora, ali i starije generacije hrvatskih arhitekata na temu odnosa arhitekture i krajobraza. U izložbu su uključeni i realizirani i nerealizirani projekti, od kojih se dobar dio odnosi na projekte turističke infrastrukture, poput hotelav "Libertas" Andrije Cičin Saina. Između ostalih, bit će predstavljena i riječka slastičarnica "Šestica" Igora Emilija kao jedan rani manifest oslobođene organske forme, a od najnovijih riječkih realizacija Centar Zamet Studija 3LHD koji je zapravo jedan simulirani krajobraz – kaže Modrčin.
 
Projekti će biti prezentirani u seriji vrlo diskretnih prozirnih panela od pleksiglasa, a pored hrvatskih arhitekata u postav su uključeni i radovi poput Zahre Hadid i Normana Fostera čiji projekti za zagrebački aerodrom doprinose temi izložbe, kao i rad Lebbeusa Woodsa za projekt "Slobodna zona Zagreb“. Izložbu organiziraju Ministarstvo kulture, veleposlanstvo Hrvatske u Londonu i Udruženje hrvatskih arhitekata.
 
N. VALERJEV OGURLIĆ
  
NOVI LIST, 04.05.2001.