Dobitnici nagrada za dramsko djelo "Marin Držić"

Stručno povjerenstvo za dodjelu nagrada za dramsko djelo "Marin Držić" radilo je u sastavu Boris B. Hrovat, Branka Cvitković i Nino Škrabe.

Prvu nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" dobio je Slobodan Šnajder za tekst "Enciklopedija izgubljenog vremena", drugu nagradu su dobili Sanja Ivić za "Tartuffeerie" i Tomislav Zajec za "Spašene", dok su trećenagrađeni Amir Bukvić za "Tko je srušio Berlinski zid", Nina Horvat za "Dok nas smrt ne rastavi" i Nina Mitrović za dramu "Susret", objavilo je danas Ministarstvo kulture.

Razmotreno je ukupno 49 tekstova koliko ih je pristiglo na natječaj, a u tekstovima se primjećuju sve snažnija nazočnost autorskih osobnosti, jasno izraženi svjetonazori i poetike, rekao je predsjednik povjerenstva za nagrade Boris B. Hrovat dodajući kako je u uži izbor uvršteno čak deset djela.Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić rekao je kako će ministarstvo prvu nagradu financirati sa 40.000 kuna, drugu sa 30.000, a treću sa 20.000 kuna, dok će kazalište koje postavi prvonagrađeno djelo dobiti 50.000 kuna, drugonagrađeno 30.000 kuna, a trećenagrađeno 15.000 kuna.

Nagrade će službeno biti uručene u Splitu, na otvorenju Marulićevih dana.

Šnajder je, kako se ističe u obrazloženju, u "Enciklopediji izgubljenog vremena" izgradio crnu komediju o nedaćama prezrenog malog čovjeka u srazu s tranzicijskim preobrazbama.

"Tartuffeerie" Sanje Ivić je virtuozno ispjevan tekst o kazalištu jučer, danas i sutra.Tomislav Zajec u "Spašenima" pokazuje kako jedna naizgled obična željeznička nesreća može utjecati na život pojedinaca i obitelji.

Amar Bukvić u "Tko je srušio Berlinski zid" napisao je, kako se obrazlaže, sjajnu dramu o novijoj hrvatskoj i svjetskoj povijesti, globalizmu i terorizmu, državi i pojedincu, politici i umjetnosti, progonitelju i žrtvi, Havelu i Vladeku.

U stilski briljantnom djelu Nine Horvat "Dok nas smrt ne rastavi" junaci dospijevaju u svojevrsni limb u kojem se u psihijatrijskoj ordinaciji susreću umoreni i ubojice, živi i mrtvi, nekoć zaljubljeni i vjenčani, žrtve slučaja ili spleta okolnosti.

"Susret" Nine Mitrović potresna je drama o sukobu naraštaja, otuđenosti i nerazumijevanju oca i sina, o rasapu obitelji i zamiranju osjećaja.  (Hina)

Najave