Čarolija koja stvara novo životno iskustvo

UZ MEĐUNARODNI DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE I SVJETSKI DAN LUTKARSTVA
 
Hrvatski centar ASSITEJ i Hrvatski centar UNIMA ove će godine u Virovitici zajedno slaviti Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade 20. ožujka i Svjetski dan lutkarstva 21. ožujka.
  
Na Međunarodni dan kazališta za djecu i mlade prije početka predstave pročitat će se međunarodna poruka koju je ove godine za Međunarodni ASSITEJ napisala Orna Porat iz Izraela, jedna od osnivača Assitej International, ali i hrvatska poruka spisateljice i dramaturginje Marijane Nola.
   
U sklopu proslave tih svjetskih dana posvećenih kazalištima za djecu u Virovitici održat će se i okrugli stol "Mjesto i uloga profesionalnih kazališta za djecu i mlade u školskom sustavu".
   
Prije početka svake predstave pročitat će se međunarodna poruka kanadskog pisca, glumca i redatelja Roberta Lepagea, te hrvatska književnika Jakše Fiamenga, u kojima su se prisjetili stradalih u nedavnom potresu na Haitiju.
 
"Draga djeco, jeste li se ikada zapitali zašto volimo kazalište?
 
Zato što je zanimljivo i uzbudljivo? Zbog toga što ćemo u kazalištu čuti i vidjeti lijepe priče, naučiti nešto novo, zabaviti se, nasmijati?
  
Zar samo zato? Ne. Ne samo zato. Kazalište volimo jer se u njemu zbiva nešto čudesno. Kad se svjetla u dvorani ugase i u gledalištu zavlada mrak, preplavi nas uzbuđenje. Uskoro će započeti predstava. Na pozornici će se pojaviti likovi iz bajki, prinčevi, princeze, žapci, pa čak i vještice, vile i čarobnjaci.
  
Možda će se pojaviti i životinje, psi, mačke, labudovi, krijesnice, leptiri... Svakakva se bića mogu pojaviti na pozornici, čak i ona koja inače možemo susresti samo u starim prašnjavim knjigama", veli u svojoj poruci, između ostalog, Marijana Nola.
   
Ona nadalje ističe da je u kazalištu sve moguće jer je kazalište čarolija "i ta je čarolija stvarna, ona nije izmišljena, ona nije neki neobičan san".
  
Orna Porat prigodom Međunarodnoga dana kazališta za djecu i mlade, između ostaloga, u svojoj je poruci kazala:
   
"Osobe s bogatom maštom čak se mogu sjećati i stvari koje uopće nisu doživjele, ali koje su snagom tog istog imaginativnog sjećanja postale stvarnim osobnim iskustvom urezanim u pamćenje. U kazalištu sve te svoje uspomene nalazimo iznova, kako stvarne tako i one koje su fikcija osobnog ili kolektivnog pamćenja. To je moć kazališta - moć posvješćivanja, asocijacija, emocija, kombinacije pamćenja. Kazalište je jedna od najvažnijih umjetnosti u kulturnom životu ljudskoga društva jer je uključeno u sve sfere ljudskoga života. U dječjemu kazalištu mlada se publika susreće ne samo s poznatom nego također i s novom i nepoznatom zbiljom. Ona upija osvježavajuće dojmove i otkriva nove mogućnosti - stvarajući novo životno iskustvo. Kazalište produbljuje i obogaćuje senzibilitet djeteta kroz ponovni susret s poznatim, bliskim svijetom kojega poznaje."
  
O dječjem se kazalištu danas sve više raspravlja i s teorijskoga gledišta, posebice o tome koliko je ono važno i korisno za dijete i njegovo oblikovanje te kulturno osvješćivanje. Odlazak u kazalište od malih nogu znatno proširuje djetetove horizonte pomažući mu da na krilima mašte odleti u nepoznate, daleke, neobične i čarobne svjetove.
     
U Puli bez predstava
 
U Puli se danas neće održavati predstave za djecu, iz Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula saznajemo da zbog gostovanja s predstavama "Rita" i "Ima da te ima" za ovaj termin nisu uspjeli organizirati uprizorenje dječje predstave, a niti MILK neće danas uprizoriti neku od svojih dječjih predstava jer, kako kažu, trenutačno nisu u mogućnosti.
  
Čestitka ministra Biškupića
  
Ministar kulture Božo Biškupić čestitao je jučer Svjetski dan lutkarstva, kao i Svjetski dan kazališta za djecu i mlade svim lutkarskim kazalištima, kazalištima za djecu, ansamblima i poklonicima lutkarske umjetnosti, kazališnim djelatnicima i kazališnoj publici.
  
- Usrdno podržavam inicijativu Hrvatskog centra UNIMA i Hrvatskog centra Assitej da zajedno proslave toliko povezane Svjetski dan kazališta za djecu i mlade i Svjetski dan lutkarstva te da sva hrvatska kazališta održe besplatne predstave za djecu kojoj nisu svakodnevno dostupna ponajbolja ostvarenja lutkarske umjetnosti te time doprinesu stvaranju nove publike ovih važnih grana umjetnosti, piše, uz ostalo, u čestitki.
   
Ministar Biškupić naglašava važnost Hrvatskog centra UNIMA-e za kulturno nasljeđe lutkarstva u Hrvatskoj i suvremeno umjetničko stvaralaštvo visoke razine i profesionalnosti, kao i Hrvatskog centra ASSITEJ, koji ima ulogu promotora hrvatske kulture na području kazališta koja njeguju repertoar za djecu i mlade. (Hina)
  
V. BEGIĆ
 
GLAS ISTRE, 20.03.2010.