Spriječen pokušaj nelegalnog uvoza zaštićenih kamenih koralja

U petak 19. veljače 2010. godine carinski službenici na CI Jankomir - Carinarnica Zagreb otkrili su pokušaj nelegalnog uvoza zaštićenih kamenih koralja reda Scleractinia.

U kontejnerskoj pošiljci pristigloj iz Republike Filipini, uz deklarirane suvenire od morskih školjaka, nalazilo se i 600 komada kamenih koralja težine 390 kg, za koje uvoznik nije posjedovao potrebna dopuštenja. 
 


Kameni koralji reda Scleractinia zaštićeni su na međunarodnoj razini i nalaze se na Dodatku II CITES Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka. Za prekogranični promet tim koraljima među državama strankama CITES-a potrebno je pravovremeno ishoditi izvozno dopuštenje države izvoza i uvozno dopuštenje države uvoza.
 
U Republici Hrvatskoj, kao stranci CITES konvencije, koralji reda Scleractinia su zaštićena strana svojta (Pravilnik o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim, NN 99/09). 
 


Sukladno Zakonu o zaštiti prirode (NN 70/05 i 139/08), prilikom uvoza u RH navedenu pošiljku kamenih koralja trebalo je pratiti izvozno dopuštenje Republike Filipini i uvozno dopuštenje RH. Kako uvoznik nije posjedovao nikakvu dokumentaciju za uvoz koralja, protiv njega je pokrenut prekršajni postupak, a koralji su mu oduzeti.

Najave