Program za Europski filmski sajam u Berlinu

HRVATSKA SPREMNA ZA BERLINALE
 
Hrvatski audiovizualni centar izvijestio je o nastupu, odnosno predstavljanju hrvatske kinematografije na Europskom filmskom sajmu (European Film Market) u sklopu 60. međunarodnoga filmskog festivala u Berlinu, koji će se održati od 11. do 21. veljače i gdje se ove godine natječe hrvatskih kratkometražni film "Žuti mjesec" Zvonimira Jurića nastao u sklopu omnibusa "Zagrebačke priče".
 

FOTO: VJESNIK


HAVC će i ove godine imati svoj izložbeni prostor na kojem će se zainteresirani moći uputiti u novu hrvatsku filmsku produkciju od igranih i dokumentarnih do eksperimentalnih i animiranih filmova, a štand će biti smješten u prostoru Martin- Groupius-Bau.
 
Filmskim projekcijama bit će predstavljeni cjelovečernji igrani filmovi "Blizine" Zdravka Mustaća, "Čovjek ispod stola" Nevena Hitreca, "Kenjac" Antonija Nuića, "Ljubavni život domobrana" Pave Marinkovića, "U zemlji čudesa" Dejana Šorka, "Vjerujem u anđele" Nikše Sviličića i "Zagrebačke priče" skupine autora. Projekcijom pod  nazivom "Croatian Shorts 2009." HAVC će predstaviti kratkometražna ostvarenja koja su imala svoju međunarodnu premijeru na nekome od festivala A ili B kategorije.
 
Nadalje HAVC izvještava kako je spremio dvije međunarodnom festivalu prilagođene publikacije: katalog "Croatian Films 2009/2010" s podatcima o najnovijoj domaćoj produkciji svih filmskih vrsta koje će tek imati svoju međunarodnu ili nacionalnu premijeru, dok drugi katalog "Industry Guide" informira o podatcima i kontaktu hrvatskih producentskih kuća, filmskih institucija, udruga, distributera ili festivala. Osim toga bit će ponuđen i vodič "Discover Croatia (Location Guide 2009.)" koji sadržava pregled osnovnih obavijesti o mogućnostima snimanja u Hrvatskoj. Na 8. kampu talenata na Berlinalu, koji okuplja nadarene producente, redatelje, glumce, scenariste i montažere u svrhu njihova povezivanja s kolegama iz cijeloga svijeta, ove su godine pozvani: Tiha Gudac, Romina Vitasović, Martin Semenčić, Bojana Burnać i Dario Juričan. U sklopu festivala će biti predstavljeni i sudionici programa "Shooting Stars 2010." - deset najboljih europskih glumica i glumaca, među kojima je i hrvatska glumica Zrinka Cvitešić. [B. T.]
 
VJESNIK, 23.01.2010.