Ministar Biškupić uputio brzojav sućuti obitelji Radovana Ivšića

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić uputio je brzojav sućuti obitelji preminulog hrvatskog književnika Radovana Ivšića

"Poštovana gđo Annie Le Brun,
 
s tugom sam primio vijest o odlasku gospodina Radovana Ivšića, istaknutoga hrvatskog književnika i prevoditelja, intelektualca koji je svojim predanim i svestranim djelovanjem kontinuirano širio prostore umjetničke slobode u hrvatskoj književnosti i kulturi.
 
Ostat će zapamćen kao radikalni modernist, koji je svoj prepoznatljivi artistički legitimitet izgradio u neposrednom dodiru s francuskim nadrealizmom. Otkada je 1954. godine na Bretonov poziv Francusku odabrao kao svoju drugu domovinu, etablirao se svojom snažnom osobnošću i u pariškom kulturnom i umjetničkom životu, ostavivši i tamo neizbrisiv trag. Od nadrealista je preuzeo ne samo pobunu protiv tradicije i društvenih normi nego i konstruktivni stvaralački program, pa čak i način života.
 
No odlazak u Pariz nije značio i prekid veza s domovinom, pa ostaje trajno prisutan i u hrvatskom kulturnom životu. Svojim načinom shvaćanja literature i uloge jezika u umjetnosti riječi izravno se vezuje na našu međuratnu, šimićevsku književnu tradiciju, koju oplođuje novim elementima. Baš kao i djela svih velikih avangardista, tako su i Ivšićevi književni tekstovi danas sastavni dio hrvatskoga književnog kanona. Njegova poema Narcis, zbirke pjesama Tanke ili Crno otvorile su nove stranice hrvatskoga pjesničkog hermetizma, dok drame Kapetan Oliver, Akvarij i kultni Kralj Gordogan tvore autonoman segment dramskoga prostora koji karakterizira poetika groteske i farse. Pamtit ćemo i njegovu memoarsku prozu U nepovrat, a hrvatsku kulturu zadužio je i brojnim prijevodima.
 
U velikoj knjizi hrvatskog književnog stvaralaštva ostat će zapisan kao jedan od istaknutih i osebujnih hrvatskih stvaralaca izuzetne karijere i životne sudbine kojemu hrvatska kultura duguje istinsku zahvalnost za brojna umjetnička ostvarenja.
 
U ime Ministarstva kulture i svoje osobno upućujem Vam izraze duboke sućuti i poštovanja."


Najave