Predstavljena brošura "Kultura 2007-2013: kultura u pokretu"

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić i voditelj izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Paul Vandoren predstavili su danas u Ministarstvu kulture brošuru "Kultura 2007-2013: kultura u pokretu".

Riječ je o trećoj brošuri te vrste kojom se žele predstaviti uspješni projekti u kojima sudjeluju hrvatski partneri te financijska i pravna regulativa vezana uz kulturu.
        
  
        
Bošura će pomoći da se, kako je istaknuo ministar Biškupić, otklone sumnje da se projekti započeti novcem iz Europske unije mogu realizirati. Dodao je kako su 23 hrvatska projekta u protekle dvije i pol godine iz sredstava EU-a dobila oko milijardu i pol eura.
   
      
         
Biškupić je podsjetio da je Hrvatska potpisivanjem i potvrđivanjem Memoranduma o razumijevanju između Europske zajednice i Republike Hrvatske u svibnju 2007. postala punopravna članica programa "Kultura 2007-2013" te da se tim činom našim kulturnim djelatnicima omogućilo sudjelovanje u europskim projektima, a oni su u protekle tri godine dokazali da se mogu ravnopravno nositi s kolegama iz europskih zemalja.
  
     
       
Ministar je izrazio zadovoljstvo što će Hrvatska kao buduća članica Europske unije moći sudjelovati u donošenju programa "Kultura 2014-2020".
      
Paul Vandoren je istaknuo kako je Hrvatska na samom vrhu zemalja koje bi se što prije trebale naći u Europskoj uniji te je pohvalio Ministarstvo kulture na izradi projekta "Kultura 2007-2013".
       
Na novinarski upit kad će Europska unija s jedan posto novca iz proračuna financirati kulturu Vandoren je odgovorio kako se nada da će se stanje popraviti od 2014. do 2020. godine.
    
Komentirajući proračun za kulturu za 2010., ministar Biškupić je rekao da je na razini 2009.
 
(Hina)
   


Najave