Spriječeno krijumčarenje 94 odstrijeljene ptice

Spriječeno krijumčarenje zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta životinja. Prekršitelju slijedi prekršajni i kazneni postupak.

Na osnovu informacije o pronalasku odstrijeljenih ptica, a koja je zaprimljena od strane policijskih službenika Granične policijske postaje Luka Split, dana 09. studenoga je inspekcija zaštite prirode izvršila neposredni inspekcijski nadzor u Splitu i tom je prigodom utvrđeno slijedeće: Prilikom ukrcaja putnika i vozila na brod za Anconu (Italija) zatečen je talijanski državljanin (rođen 1952. godine) koji je skrivajući u svom vozilu pokušao prokrijumčariti 94 odstrijeljene ptice među kojima je bilo i zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta te jednog divljeg zeca, a koje je prema izjavi odstrijelio u BIH.



Nakon determinacije, a temeljem kršenja odredbi Zakona o zaštiti prirode (čl. 97. st.3. podst.43.), izdan je Prekršajni nalog inspektora zaštite prirode kojim je talijanski državljanin kažnjen novčanom kaznom od 10.000,00 kuna, koja je na licu mjesta i naplaćena. Prekršitelju slijedi i prekršajni postupak zbog kršenja Zakona o lovstvu i Carinskog zakona, kao i kazneni postupak zbog kaznenog djela izbjegavanja carinskog nadzora.

Najave