Izložba "Suvremeni hrvatski crtež" u Kuala Lumpuru

Putujuća izložba "Suvremeni hrvatski crtež" koja predstavlja različite generacije i likovne izričaje hrvatskih umjetnika bit će otvorena 9. listopada u Nacionalnoj galeriji Malezije u Kuala Lumpuru.

Kako je izvijestilo hrvatsko veleposlanstvo u Kuala Lumpuru, prikazan je respektabilan presjek likovnog stvaralaštva sedamdeset recentnih hrvatskih slikara.



Putujuća izložba "Suvremeni hrvatski crtež", koja je do sada bila otvorena u preko dvadeset zemalja u Europi, Južnoj Americi, Africi i Aziji, prikazuje slojevitost i raznolikost stilskih i kulturnih crtačkih izričaja u Hrvatskoj, a u Kuala Lumpuru je prikazano stočetrdeset radova sedamdeset autora.



Izbor radova i koncepciju izložbe potpisuje akademik Tonko Maroević, koji u katalogu izložbe ističe da "umjetnici odabrani za ovu izložbu međusobno dijele višestruke geografsko kulturne utjecaje - mediteranske, srednjoeuropske, bizantske, no njihova je figuracija izrazito individualna. Pojedini su pristupi ekspresionistički, pojedini narativni (stripovski), apstraktni i fantastični", napominje Maroević.



Predgovor katalogu napisali su mr. sc. Božo Biškupić, ministar kulture RH, i Mohad Najib Ahmad Dawa, direktor Nacionalne galerije Malezije.

Izložbu je otvorio hrvatski veleposlanik u Maleziji Željko Bošnjak.

Nakon Kuala Lumpura, u organizaciji Ministarstva kulture RH i hrvatskog veleposlanstva u Maleziji, izložba će od 13. studenoga do 11. prosinca biti predstavljena u Georgetownu, glavnom gradu malezijske države Penang. (Hina) 
 

Najave