Sastanak nizozemske delegacije s ministrom Biškupićem

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić održao je u Ministarstvu kulture sastanak s nizozemskom delegacijom.

Sastanku su prisustvovali  gđa Marieke Bolle, dogradonačelnica grada Den Haaga i članica gradskog poglavarstva za kulturu i financije, g. Paul Broekhoff0m, direktora za kulturu grada Den Haaga, g. Ralph Van Der Zijdenom, savjetnik za međunarodne odnose i veleposlanicom Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj gospođom Catharinom Nienke Trooster, državna tajnica mr. sc. Nina Obuljen, g. Srećko Šestan, ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnlost i gđa. Doris Kurtov, načelnica Odjela za međunarodnu kulturnu suradnju.

Gđa M. Bolle izrazila je zadovoljstvo gostovanjem Nizozemskog plesnog teatra (Nederlands Dans Theater) u Zagrebu u okviru 26. Tjedna suvremenog plesa. Nizozemski plesni teatar nastupit će u Hrvatskom narodnom kazalištu u ponedjeljak, 25. svibnja 2009.
  
Radi se o jednom od vodećih plesnih ansambala u Nizozemskoj, priznatog i u svijetu koji se vraća u Zagreb nakon punih 18 godina i to u sezoni kad slave 50.-godišnjicu svog uspješnog rada. Publici će se predstaviti koreografijama svog dugogodišnjeg umjetničkog ravnatelja, nenadmašnog Jiřía Kyliána.Gđa M. Bolle osvrnula se na izložbu Vlahe Bukovca koju organizira Moderna galerija u Zagrebu s nizozemskim partnerom Geementemuseum. Retrospektivna izložba Vlahe Bukovca bit će izložena u reprezentativnim dvoranama haškog muzeja, a bit će otvorena 26. rujna ove godine i trajat će do 10. siječnja 2010. g.  Gđa M. Bolle pozvala je ministra kulture Božu Biškupića na svečano otvorenje. Gđa M. Bolle zanimala se na koji se način koriste sredstva koja Ministarstvo kulture osigurava te je u tom smislu ministar kulture Božo Biškupić objasnio proceduru vezano uz prijavu programa na Poziv za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske.

Veleposlanica gđa. Nienke Trooster kao dobar primjer suradnje spomenula je izložbu ''World Heritage Sites in Croatia“ koja je uspješno predstavljena u Atriju Gradske vijećnice Den Haaga, u travnju 2008. godine, a realizirana je u suradnji Ministarstva kulture, Veleposlanstva RH u Kraljevini Nizozemskoj i grada Den Haaga. Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić naveo je i izložbu ''Van Gogh, Mondrian i Haška slikarska škola'', koja je prikazana hrvatskoj javnosti u Galeriji ''Klovićevi dvori'' u ožujku 2006. godine, a ostvarena je također u suradnji s Gemeentemuseuma iz Den Haaga.
  
Ministar kulture istaknuo je kako se najbolje možemo prezentirati upravo kroz kulturu. Naveo je nedavno otvoren Muzej antičkog stakla u Zadru kao jedinstvenu kulturnu instituciju ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, novi muzej u Osijeku te novoobnovljenu Galeriju umjetnina u Splitu.Državna tajnica gđa Nina Obuljen osvrnula se na pomoć Kraljevine Nizozemske u okviru programa MATRA, poglavito na značajnu suradnju ostvarenu na projektu započetom 2007. godine kojeg je provodio Hrvatski državni arhiv u suradnji s Ministarstvom kulture (iako je planiran da traje do kraja 2008. godinu, produžen je još jednu godinu). Uz Ministarstvo kulture, Hrvatski državni arhiv i Nacionalni arhiv Kraljevine Nizozemske sudjelovala su i nizozemska ministarstva nadležna za područja kulture i unutarnjih poslova, nekoliko područnih državnih arhiva u Hrvatskoj i veći broj stručnjaka iz Nizozemske.

Najave