Davor Špišić dobitnik prve nagrade "Marin Držić"

Prvu Nagradu za dramsko djelo "Marin Držić" za 2008. Ministarstva kulture dobio je osječki prozaik i dramatičar Davor Špišić za dramu "Alabama", objavio je ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić na današnjoj konferenciji za novinare.

Junaci snažne i dojmljive Špišićeve drame članovi su tipične obitelji njegova rodnoga grada, razorene i izložene surovostima poraća i vulgarnog kapitalizma, stoji u obrazloženju Stručnog povjerenstva.



Drugu nagradu ravnopravno dijele Damir Petričević za tekst "Prolaznici", koji je "jedinstveni spomenik i hommage Osijeku" i Slobodan Šnajder za "duhovitu i dovitljivu" komediju "Kako je Dunda spasila domovinu".

Dodijeljene su tri ravnopravne treće nagrade - Miri Gavranu za "razigranu monodramu" o suvremenom hrvatskom kazalištu i njegovim problemima "Najluđa predstava na svijetu", Nenadu Staziću za "precizno i virtuozno napisanu" komediju o hrvatskoj urbanoj sredini "Otac tuđe djece" i Yvesu-Alexandreu Tripkoviću za djelo "Krizantema", koje "našem teatru i dramskoj književnosti donosi izuzetno poželjno osvježenje".

Ove godine prva nagrada je 40 tisuća kuna,  rekao je Biškupić, dodavši da se, osim pisaca, stimuliraju i izvedbe nagrađenih djela te postoji mogućnost da se krene s njihovim obveznim publiciranjem. Premda je štedna godina, nećemo odustati od tog projekta jer se njime podupire i kazališna mreža izvan velikih gradova, istaknuo je.

Druga nagrada je 30 tisuća kuna, a treća 20 tisuća. Ministarstvo sufinancira scensko postavljanje prvonagrađenog teksta sa 50 tisuća kuna, drugonagrađenog sa 30 tisuća, a trećenagrađenog sa 15 tisuća kuna. Od 1994. postavljeno je 40 tekstova, a u tekućoj sezoni zasad šest.

Svečana dodjela održat će se na otvorenju 19. Marulićevih dana, 21. travnja u Splitu, a predviđeno je i javno čitanje nagrađenih tekstova prve i druge nagrade tijekom festivala te razgovor s njihovim autorima.

U Splitu će se 27. travnja održati i sastanak s ravnateljima i intendantima hrvatskih kazališta, na kojem će se govoriti o projektu "Noć kazališta", kazališna verzija popularne "Noći muzeja".

Stručno povjerenstvo (Boris B. Hrovat, Branka Cvitković i Nino Škrabe) izabrali su nagrađene između 45 prijavljenih tekstova. Kao ovogodišnju osobitost izdvojili su kvalitativno i kvantitativno jačanje komediografske produkcije. (Hina)

Najave