Tri milijuna eura donacije za obnovu ljetnikovca Bunić-Kaboga

U Ministarstvu kulture potpisan je ugovor o financiranju obnove ljetnikovca Bunić-Kaboga na Batahovini u Rijeci dubrovačkoj.

Ugovor je potpisan u povodu donacije tri milijuna eura Zaklade Batahovina iz Lihtenštajna, između predstavnika te zaklade, Ministarstva kulture, Grada Dubrovnika i Hrvatskog restauratorskog zavoda (HRZ).


 
Zapušteni ljetnikovac Bunić-Kaboga smatra se jednim od najljepših primjera gotičko-renesansnog stila karakterističnog za arhitekturu dubrovačkog područja iz 15. i 16. stoljeća.

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić rekao je da će se, s obzirom da je rok za dovršenje obnove 2012., vrlo brzo početi s radovima na ljetnikovcu. Obvezali smo se da će ljetnikovac najmanje pedeset godina ostati u funkciji kulture, dodao je.

Dio prostora bit će namijenjen za djelatnosti HRZ-a, dio će biti posvećen povijesti obitelji koje su u njemu živjele, a planira se urediti i kapelica, vrt te perivoj koji povezuje ljetnikovac Bunić-Kaboga s ljetnikovcem Stay.

Predstavnik anonimnog darovatelja i Zaklade, Ivo Felner, koji je početkom Drugog svjetskog rata živio u tom ljetnikovcu i čija je obitelj među posljednjim potomcima obitelji Kaboga, rekao je da je darovatelj privatna osoba, a za donaciju se odlučio nakon više posjeta Dubrovniku i hrvatskoj obali.

Vlasništvo nad ljetnikovcem Bunić-Kaboga dijele Republika Hrvatska, Grad Dubrovnik i HRZ. Projekt obnove će, u dijelu izradbe projektne dokumentacije i izvedbe radova, kroz razdoblje od tri godine financirati Zaklada, a pripremne radove HRZ sredstvima Ministarstva kulture. 
 
Kao jedna od ugovornih strana Grad Dubrovnik riješio je stambeno pitanje stanara ljetnikovca i osigurat će troškove za komunalnu infrastrukturu.

Projekt su pozdravili ravnatelj HRZ-a Ferdinand Meder i dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica.

Radovi raščišćavanja i osiguranja kompleksa od urušenih i opasnih dijelova konstrukcije već su provedeni, a djelatnici HRZ-a pod vodstvom Nade Grujić provode konzervatorsko-restauratorska istraživanja te izrađuju arhitektonsku dokumentaciju. (Hina)

Najave