Nastup hrvatskih pisaca na Leipziškom sajmu knjiga

O nastupu hrvatskih pisaca na Leipziškom sajmu knjiga, od 12. do 15. ožujka, danas su na konferenciji za novinare u Zagrebu govorili državna tajnica u Ministarstvu kulture Nina Obuljen i ovogodišnji izbornik hrvatskih pisaca na tome sajmu, nakladnik Nenad Popović.

"Nastojimo zadržati zanimanje za hrvatsku knjigu u Leipzigu", rekla je Obuljen, dodavši kako će Hrvatska nastupiti i na sajmovima u Frankfurtu, Bologni, Sarajevu i Beogradu. 

Prihvativši se izborničkog posla, g. Popović je odabrao autore koji će Hrvatsku predstavljati u Leipzigu: Veljko Barbieri, Slađana Bukovac, Daša Drndić, Ivo Goldstein, Slavko Goldstein, Damir Karakaš, Robert Perišić, Dalibor Šimpraga, Slobodan Šnajder, Filip Šovagović te prevoditelj hrvatske literature na njemački jezik Klaus Detlev Olof.



"Hrvatski štand bit će smješten na 80 četvornih metara", rekao je Popović, napomenuvši kako će se na njemu moći izložiti oko 600 knjiga. Dodao je kako izložbu knjiga čine reprezentativni izbori iz programa velikih nakladnika - Školske knjige, V.B.Z.-a, Algoritma, Profila, Meandra, Naklade Ljevak i Novoga Libera.

"Po izboru Ranke Javor bit će izloženo i 118 reprezentativnih hrvatskih naslova iz dječje i omladinske književnosti", rekao je Popović i napomenuo kako će na kraju sajma taj izbor biti darovan knjižnici "Internationale Jugendbibliothek" iz Muenchena.

Po njegovim riječima za strane novinare i književne agente bit će tiskana na njemačkom knjiga s ulomcima iz djela odabranih pisaca i njihovim životopisom. "Naslovili smo je 'Stanje nacije' jer su djela tih deset književnika presjek našeg duhovnog stanja", rekao je.
 

 
Obuljen je izvijestila da je Ministarstvo kulture sudjelovalo sa 550 tisuća kuna u financiranju nastupa hrvatskih književnika u Leipzigu te napomenula kako nije prekinuta suradnja s Alidom Bremer. (Hina)

Najave