Ministar Biškupić uputio čestitku akademiku Bratuliću

Ministar kulture mr.sc. Božo Biškupić uputio je čestitku akademiku Bratuliću povodom njegovog 70.-tog rođendana

"Poštovani akademiče,
 
s radošću pišem ovu čestitku za Vaš 70. rođendan, svjestan da je upućujem čovjeku koji se može s ponosom i zadovoljstvom osvrnuti na sve ono što je do sada uradio i ostavio hrvatskoj književnosti i kulturi. Malo je u nas ljudi koji imaju takav raspon djelovanja i koji su obdareni tako raznolikim znanjima i sposobnostima. Vi ste u jednoj osobi združili polihistora i specijalista za staru hrvatsku književnost, književnog entuzijasta i marljiva filologa, pedantnog znalca i profinjenog esteta.    
 
Nadasve imponira Vaša stalna otvorenost za proučavanje svih vrsta artefakata, a dakako i Vaša kolekcionarska strast koja je rezultirala jednom od najboljih i najbogatijih privatnih knjižnica u nas. Raznolika znanja nesebično ste godinama predavali svima – od studenata do kolega i stručnjaka za različita područja.
 
Kao višegodišnji predsjednik Vijeća za knjigu te član raznih stručnih povjerenstava pri Ministarstvu kulture uvijek ste nam bili nadasve dragocjen savjetnik i nepresušan izvor znanja. Vaše stručne procjene, širina interesa i suvereno kretanje beskrajnim prostorima hrvatskoga kulturnog krajolika trajno su obilježili brojne naše projekte.
 
U ovom trenutku prisjećam se maksime Edouarda Herriota: "Kultura je ono što ostaje u čovjeku nakon što sve zaboravi". Vi ste, gospodine akademiče, pridonijeli da hrvatska kulturna riznica bude veća i bolje istražena, Vi ste oteli zaboravu brojna djela i činjenice.
 
Želim Vam od srca da i dalje radite istom radnom energijom na dobro naše zajednice."
 
 


Najave