Ministar Biškupić uputio brzojav sućuti obitelji prof. dr. Zvonimira Bartolića

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić uputio je izraze sućuti obitelji Bartolić povodom smrti prof. dr. Zvonimira Bartolića.

"S tugom sam primio vijest o smrti prof. dr. Zvonimira Bartolića, predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, dugogodišnjega sveučilišnog profesora na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, istaknutoga povjesničara hrvatske književnosti, kulturnog i društvenog djelatnika.

Svojim svestranim, predanim i iznimno agilnim djelovanjem obilježio je više od pola stoljeća hrvatskoga kulturnog života. Posvetivši se istraživanju kajkavske književnosti i zavičajnog kruga pisaca, afirmirao je brojne autore i priredio značajna djela koja su postala dragocjen izvor za hrvatsku književnu i jezičnu povijest ranijih razdoblja. Svojim istraživačkim i priređivačkim radom trajno je zadužio hrvatsku znanost o književnosti, ali i hrvatsku kulturu u cijelosti. Uređivački rad profesora Bartolića na pretisku Putnoga tovaruša Katarine Zrinski s pravom je okrunjen uglednom nagradom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u 2005. godini.

Kao profesor svoje je znanje prenosio naraštajima studenata, ali je istodobno zadržao i vezu s kolegama iz struke, ostavivši im u trajno naslijeđe brojne stručne i znanstvene radove.

Odlaskom Zvonimira Bartolića Hrvatska je izgubila jednog od svojih najmarnijih čuvara kajkavske baštine.

U ime Ministarstva kulture i svoje osobno upućujem Vam izraze najdublje sućuti."

Najave