Ministar Biškupić uputio je brzojav sućuti povodom smrti Ivana Jurkovića

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić uputio je brzojav sućuti povodom smrti dugogodišnjeg ravnatelja Gradske knjižnice i predsjednika ogranka Matice Hrvatske u Karlovcu Ivana Jurkovića.

"Primite moju iskrenu sućut zbog gubitka g. Ivana Jurkovića, dugogodišnjeg ravnatelja Gradske knjižnice i predsjednika ogranka Matice Hrvatske u Karlovcu. Rijetki su ljudi koji na nenametljiv način u sebi nose i ljudsku jednostavnost i roditeljsku brigu i djelatnu znatiželju i gorljivost. A upravo takav je bio Jurko.

Svojim je predanim i svestranim djelovanjem dugi niz godina pridonosio unapređivanju hrvatskoga knjižničarstva i nakladništva. Posvetio se očuvanju trajnih vrijednosti obnavljajući u teškim danima Matičin časopis „Svjetlo“, otimajući zaboravu djela karlovačkih pisaca, priređujući pretiske baštinskih djela i razvijajući u Knjižnici zavičajnu zbirku bogate karlovačke kulture. Tvrdnji da „Karlovac nikad nije bio provincija“ on je doista dao puni smisao.

Pamtit ćemo ga kao srdačnog i neumornog čovjeka živa duha, kulturnog zanesenjaka i iznimnog poznavatelja korijena hrvatske i karlovačke kulture, uvijek spremnog na suradnju.

U ime Ministarstva kulture i svoje osobno ime upućujem Vam izraze najdublje sućuti."
 

Najave