2009. GODINA - UNESCO-ova MEĐUNARODNA GODINA ASTRONOMIJE


 
2009. GODINA - UNESCO-ova MEĐUNARODNA GODINA ASTRONOMIJE

Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. Međunarodnom godinom astronomije – International Year of Astronomy (IYA) i odredili Međunarodnu astronomsku uniju- International Astronomical Union (IAU) kao njeno provedbeno tijelo. Tema ove astronomske godine je Svemir i kako ga otkriti, a obilježiti će se ujedno i 400. obljetnica Galileovih promatranja i otkrića.

U IYA 2009. želi se obilježiti važnost astronomije i njenih doprinosa društvu i kulturi, te istaknuti zasluge znanosti i njenih metoda. Astrologija već tisućljećima nadahnjuje čovječanstvo širom svijeta i poticaj je znanstvenim otkrićima i izumima koji svakodnevno izravno utječu na naše živote. Potičući istraživački duh i dijeleći temeljna znanja o svemiru i našem mjestu u njegovom središtu, IYA će poslužiti kao platforma za nadilaženje svih prepreka uključujući starost, rasu, spol, status, vrijeme, mjesto i prostor. U obilježavanju IYA 2009. sudjeluje preko 99 zemalja i 14 organizacija.

Prilikom otvorenja IYA 2009. glavni ravnatelj UNESCO-a Koichiro Matsuura istaknuo je da će ovom manifestacijom najvećim dijelom upravo mladi obogatiti svoje znanje o astronomiji i svemiru u kojem živimo kako bi se bolje mogle istražiti veze između astronomije i znanosti i kulture.
UNESCO je o ovoj obljetnici osmislio četverodnevni događaj kojim bi se astronomija predstavila široj javnosti. Projektom 100 sati astronomije, koji će se održati od 2. do 5. travnja 2009. godine, želi se svakodnevno što većem broju pružiti mogućnost gledanja kroz teleskop, baš kao što je to po prvi puta učinio Galileo prije 400 godina.
U prostorima UNESCO-a u Parizu postavljena je i izložba pod nazivom Astronomija: raskršće između znanosti i kulture.

U uskoj suradnji sa Međunarodnom astronomskom unijom UNESCO-ov Centar za svjetsku baštinu pokrenuo je inicijativu Astronomija i svjetska baština u cilju promicanja nominacije kulturnih dobara vezanih uz astronomiju na Listu svjetske baštine.

Detaljne informacije o svim događanjima vezanim uz spomenutu temu moguće je pronaći na službenoj web-stranici: IYA 2009. http.//www.astronomy2009.org/  dok stranica
http://whc.unesco.org/en/activities/19  nudi više informacija o astronomiji i svjetskoj baštini.