Ministar Biškupić u Beču otvorio izložbu Ars Croatiae

Hrvatska i Austrija nastavljaju ovim važnim projektom suradnju u kulturi gdje se otvaraju nove mogućnosti za kulturnu razmjenu, naglasio je Biškupić otvarajući izložbu ocijenivši je kao "sjajan presjek hrvatske suvremene umjetnosti"

"Izložba je vrlo lijepa i dragocjena jer će na najbolji način promicati Hrvatsku i hrvatske umjetnike i sjajan je kulturni i turistički poziv da se posjeti državu gdje vladaju boje, gdje umjetnici bojama uljepšavaju svijet", kazao je on.

Izloženo je 88 umjetničkih djela 23 hrvatska slikara i skulptora, rekao je predsjednik Kuenstlerhausa Joachim Lothar Gartner naglasivši da izložba ima posebno značenje te će pridonijeti da austrijska kulturna javnost upozna hrvatsku suvremenu umjetnost.



Izložba daje uvid u očaravajući umjetnički univerzum hrvatskog suvremenog umjetničkog stvaralaštva, rekao je on.

Stilski pravci sežu od impresionizma i fouvizma do Art Bruta. Stilski posve različita djela svjedoče o postojanoj potrazi za smislom života, borbi između dobra i zla, životnoj radosti mediteranskog ozračja, rekao je Gartner.

"Izložba je prekrasna", kazao je bečki gradonačelnik Michael Haeupl.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić označio je izložbu kao "dio hrvatske kulturne izvrsnosti"

"Ja sam strastveni kolekcionar ali ne i stručnjak i očito sam dobro izabrao", rekao je austrijski kolekcionar inače bivši predsjednik Austrijske komore poreznih savjetnika, računovođa i revizora Alfred Brogyany.

Bogata zbirka Alfreda Brogyanyja sadrži više od 400 umjetničkih radova hrvatskih suvremenih slikara i skulptora.

Ministar Biškupić rekao je da se radi o najvećoj i najznačajnijoj inozemnoj zbirci hrvatske suvremene umjetnosti.



U Domu umjetnika izložena su djela Ede Murtića, Vojina Bakića, Nives Kavurić-Kurtović, Stipe Nobila, Zlatka Kesera, Dušana Džamonje, Dalibora Paraća, Jagode Bujić Wuttke, Zlatka Kauzlarića Atača i drugih.

Izložba je otvorena do 16. travnja, a nakon toga seli u Zagreb.

Biškupić je najavio da će u Kuenstlerhausu 7. svibnja biti otvorena izložba suvremene hrvatske skulpture. (Hina)
 

Najave