Republika Hrvatska izabrana u Stalni odbor Ramsarske konvencije

Na sastanku predstavnika 18 zemalja a koji je završen 2. veljače 1971. u iranskom ljetovalištu Ramsaru na obali Kaspijskog jezera, dovršen je i potpisan tekst Konvencije o zaštiti vlažnih područja posebno kao staništa ptica močvarica, kako se konvencija tada zvala.

Nakon ratifikacije prvih sedam zemalja Konvencija je stupila na snagu 1975. godine. Danas okuplja 158 zemalja iz cijelog svijeta te se 1822 područja nalaze na popisu lokaliteta od međunarodnog značaja po kriterijima koje Konvencija propisuje, ukupne površine 168 milijuna hektara.
 
Republika Hrvatska je ugovorna stranka Konvencije od 1991. godine i četiri njezina lokaliteta nalaze se na ramsarskom popisu. To su: park prirode „Kopački rit“, park prirode „Lonjsko polje“, posebni ornitološki rezervat „Crna Mlaka“ te područje delte rijeke Neretve.
 
10. redoviti sastanak Konferencije ugovornih stranaka Konvencije o vlažnim područjima (Ramsar, Iran, 1971), kako se konvencija danas službeno zove, održan je od 28. listopada do 4. studenog 2008. godine u Changwonu u Republici Koreji. U radu skupa sudjelovala je i delegacija Republike Hrvatske. Na završnoj plenarnoj sjednici koja je održana 4. studenog, stranke su izabrale nove članove Stalnog odbora konvencije. Budući je mandat istekao Austriji i Sloveniji kao zemljama predstavnicama Europe u tome tijelu, Hrvatska i Finska imenovane su na uobičajeni rok od tri godine umjesto ovih zemalja. U ovome tijelu Europsku grupu zemalja članice predstavljaju još dvije zemlje-Češka i Gruzija kojima je produžen mandat za još tri godine, što je također uobičajeno. Zemlje Europske unije podržale su ulazak Hrvatske u to tijelo iako Hrvatska još nije član Unije, što se može smatrati priznanjem Hrvatskoj za njezin dobar stručni rad u provedbi konvencije na svojem području kao i pozitivnim političkim znakom. 
 

Najave