Čestitka ministra Biškupića akademiku Tomasoviću

Ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić čestitao je 70. rođendan akademiku Mirku Tomasoviću.

"Poštovani akademiče Tomasoviću, dragi Mirko,

cijeneći Tvoje značajne dosege na području filologije, znanosti o književnosti i prevoditeljstva, od srca Ti upućujem iskrene čestitke u povodu Tvoje 70. životne obljetnice.

Kao vrstan poznavalac romanskih književnosti, latinist i kroatist, ali i kreativni autor iznimnog senzibiliteta suvereno si se kretao prostorima različitih kulturnih i književnih krugova. Gotovo da nema znanstvenog i književnog područja na kojem se nisi okušao i svojim radovima trajno obilježio.

Svojim si superiornim stilom, znanstvenom akribijom, erudicijom i virtuoznim korištenjem potencijala različitih jezika dao golem doprinos ne samo hrvatskoj znanosti o književnosti nego i hrvatskoj kulturi u cjelini. Kao prevoditelj hrvatskim si čitateljima omogućio užitak čitanja gotovo podjednak čitanju izvornika.

Prisjećam se Tvojih napora i nastojanja, što si ih za vrijeme moga mandata uložio kako bi se u našem gradu, stotinu godina nakon prve inicijative, postavila skulptura Marka Marulića.

Dragi Mirko, svojim si radom otvorio vlastito poglavlje u hrvatskoj književnosti i znanosti o književnost i u njemu još uvijek ima prostora za nove ostvaraje.

Želeći Ti, prije svega, dobro zdravlje i nesmanjenu stvaralačku energiju, najiskrenije Ti još jednom čestitam. "

Najave