Rab u UNESCO-voj mreži geoparkova

U RABU POČEO PETI MEĐUNARODNI ProGEO SIMPOZIJ O ZAŠTITI GEOLOŠKE BAŠTINE

 
U organizaciji Udruge "ProGEO - Hrvatska" i europske asocijacije "ProGEO", jučer je u dvorani zimskog kina u Rabu započeo s radom Peti međunarodni ProGEO simpozij o zaštiti geološke baštine.
 
Riječ je o značajnom skupu posvećenom zaštiti geološke baštine, što je okupio gotovo 120 stručnjaka iz područja geologije i geoturizma iz 24 europske zemlje i Irana, te studente geologije iz Portugala i Zagrebačkog sveučilišta. Sve prisutne na početku je pozdravila mr. sc. Ljerka Marjanac, predsjednica "ProGEO Hrvatska", te je izrazila zadovoljstvo što je Hrvatska, odnosno otok Rab domaćin ovog značajnog skupa.
 
- Otok Rab ističe se svojom sačuvanom prirodnom baštinom, i naš je cilj dobiti status europskog i globalnog Goeparka, te u konačnici ući u UNESCO-vu mrežu geoparkova. Za posjetitelje su već sada uređene četiri poučne geološke staze duljine oko 50 kilometara, na kojima su obilježene prirodne znamenitosti na stručan, a ipak razumljiv način, i to na četiri jezika. Budući Geopark otok Rab pokrivat će površinu cijeloga otoka Raba i otočića Goli, Dolin i sv. Grgur, a dovršenjem projekta, dobit ćemo preko sto kilometara uređenih i obilježenih staza, rekao je u svom pozdravnom govoru dogradonačelnik Raba Željko Dumičić Luka.
 
Prisutnima se obratio i potpredsjednik europske asocijacije "ProGEO" Bili Wimbledon koji je posebno naglasio značenje sustavne zaštite vrijednih lokaliteta, te pronalaženja ravnoteže između iskorištavanja zaštite geološke, prirodne baštine. Simpozij koji traje pet dana, održava se pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH  i Hrvatske komisije za UNESCO, a suorganizatori su Državni zavod za zaštitu prirode, Grad Rab i Općina Lopar. Ovaj značajan događaj samo je jedan u nizu koraka ka konačnom proglašenju otoka Raba nacionalnim geoparkom, što se očekuje sljedeće godine.
 
Papuk prvi geopark u Hrvatskoj
 
Marija Brajković iz Ministarstva kulture je uz pohvale organizatorima i domaćinima, podsjetila kako se ove godine obilježava 60. godišnjica zakonske zaštite geološke baštine u našoj zemlji. Prvi je lokalitet zaštićen u studenome 1948. godine i to na području Papuka, koji je početkom ove godine proglašen prvim, i za sada jedinim geoparkom Hrvatskoj.
 
 
ROMANA JURIĆ
 
NOVI LIST, 02.10.2008.