"Hrvatski spomenici na UNESCO-voj listi svjetske baštine“"


Izložba "Hrvatski spomenici na UNESCO-voj listi svjetske baštine" (World Heritage Sites in Croatia) otvorena je u Dublinu u četvrtak, 22. svibnja 2008. u Atriju Office of Public Works.Izložbu je otvorio hrvatski veleposlanik u Irskoj mr. sc. Veselko Grubišić, uz nazočnost brojnih gostiju iz diplomatskog zbora u Dublinu, te predstavnika irskog političkog i kulturnog miljea.

Fotografije spomenika kulturne i prirodne baštine u Hrvatskoj koji se nalaze na UNESCO-vom popisu svjetske baštine izazvali su veliko zanimanje nazočnih, kao i kvalitetan katalog izložbe. Veleposlanik Grubišić naglasio je važnost koju Veleposlanstvo RH u Dublinu pridaje organizaciji i podršci projekata na području kulture, te u tom kontekstu razmjenu ideja i informacija između Hrvatske i Irske na svim razinama. Ukratko je predstavio svih šest hrvatskih spomenika koji su pod zaštitom UNESCO-a: Dubrovnik, Plitvice, Eufrazijevu baziliku u Poreču, Katedralu u Šibeniku, Dioklecijanovu palaču u Splitu i Trogir.

Izložbu je organiziralo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Dublinu, u suradnji s Office of Public Works, Ministarstvom kulture RH i Samostalnim odjelom za međunarodnu kulturnu suradnju Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH.

Izložba „Hrvatski spomenici na UNESCO-voj listi svjetske baštine“ bit će otvorena do 10. lipnja 2008., radnim danom on 9 do 17 sati.