Lonjsko polje kandidirano za Listu svjetske baštine UNESCO-a

Ministarstvo kulture RH predložit će Park prirode "Lonjsko polje" za nominaciju na Listu svjetske baštine UNESCO-a, a proces upisa na tu listu traje između dvije i tri godine, rečeno je na konferenciji za novinare.
Upis tog lokaliteta predlaže se pod nazivom "Park prirode Lonjsko polje - živući krajobraz i nizinski poplavni ekosustav Srednje Posavine", u kategoriji mješovitog dobra koja sadrži kulturne i prirodne kriterije. Na Listi svjetske baštine sada je samo 25 mješovitih dobara i manji je broj prijava za tu kategoriju.
 
Lonjsko polje idealni je spoj kulturnih i prirodnih vrijednosti, područje sjajne ruralne baštine i građevina, ocijenio je ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić, istaknuvši da je ta kandidatura značajna i za očuvanje ruralne kulturne baštine ugrožene novom gradnjom.
 
Osim gospodarskog segmenta, za Hrvatsku je kandidatura važna i zato što na taj način vrednujemo i čuvamo vlastiti identitet te razvijamo svijest o svojoj vrijednosti, naglasio je ministar kulture mr. sc. Božo Biškupić.
 
Predsjednik Hrvatskog povjerenstva za UNESCO akademik Vladimir Marković rekao je da uvrštavanje na Listu obvezuje na novi način gospodarenja kulturnim i prirodnim dobrima, legitimira nas u svijetu i doprinosi visokim standardima turizma.
  
Državni tajnik Zoran Šikić smatra da su velike šanse da Lonjsko polje bude uvršteno na Listu svjetske baštine s obzirom na nominaciju u kategoriji mješovitog dobra.
 
Hrvatska dosad ima šest dobara na Listi svjetske baštine - Dubrovnik (Stari grad), Split (Povijesna cjelina s Dioklecijanovom palačom), Trogir (Povijesni grad), Poreč (Episkopalni kompleks Eufrazijeve bazilike), Šibenik (Katedrala sv. Jakova) i Nacionalni park "Plitvička jezera". U tijeku je nominacija Starigradskog polja na Hvaru, koja bi prema redovitoj proceduri trebala biti proglašena ovog ljeta.     
 
Odluka o kandidaturi Lonjskog polja donesena je na sjednici Hrvatskog odbora UNESCO-a pri Ministarstvu kulture. (Hina)