Euharistijskim slavljem i blagoslovom obilježen završetak cjelovite obnove samostana i crkve svetog Franje Asiškog na Kaptolu

24. listopada 2024. - Svečanim euharistijskim slavljem na latinskom jeziku i blagoslovom kojeg je u crkvi sv. Franje Asiškog na Kaptolu predvodio fra Massimo Fusarelli generalni ministar Reda manje braće, obilježen je završetak cjelovite obnove kompleksa samostana i crkve svetog Franje Asiškog na zagrebačkom Kaptolu koji je bio teško oštećen u razornim potresima 2020. godine. Misnom slavlju prisustvovala je izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Franjevački kompleks na Kaptolu upisan je u Registar kulturnih dobara RH zbog svoje velike kulturno-povijesne i umjetničke vrijednosti, a njegova obnova nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa jedan je od najopsežnijih projekata obnove ukupne vrijednosti od 22.015.439,9 eura. Financiran je sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije s 21.171.768,73 eura te nacionalnim sredstvima s 843.671,17 eura.
 
Podsjećamo, nakon provedbe hitnih mjera zaštite izvršenih odmah nakon potresa, različitim metodama izvedena je i cjelovita obnova konstrukcije. Ugrađena su geotehnička sidra, ojačani su zidovi, svodovi i kontrafori, ugrađena je čelična konstrukcija za krovište i zvona zvonika i drugo kako bi se  kompleks postupno stavljao u funkciju. Usporedo se radilo i na čišćenju kamenih elemenata i njihovoj konzervaciji. Tijekom temeljitih istraživanja pronađene su grobnice u svim oltarnim nišama na sjevernoj i južnoj strani zapadnog dijela crkve koje su dokumentirane i ekshumirane, a koje donose nove podatke o ranijoj povijesti Zagreba, odnosno mogućnosti da je na mjestu današnje franjevačke crkve bila prva zagrebačka katedrala. Istodobno s radovima obnove konstrukcije odvijali su se i završni radovi financirani iz državnog proračuna poput restauracije i rekonstrukcije vitraja, sanacije i čišćenja zvona, konzervatorsko-restauratorskih radova na pročelju, radova na kamenim elementima rebara i zidnih profilacija u žbuci na dijelu svoda i drugo. Preostaje jedino završetak restauratorskih zahvata na zidnim slikama unutar svetišta crkve.
 
To je tek jedna od niza obnovi u dugoj povijesti franjevačkog kompleksa na Kaptolu, jer je samo crkva sv. Franje Asiškog od svoje gradnje na Kaptolu polovicom 13. stoljeća obnovljena u više navrata, ponajprije između 1607. i 1620., zatim nakon požara 1645. te nakon potresa 1880. U razdoblju od 1885. do 1902. obnovljena je naime u gotičkom stilu prema projektima Hermana Bolléa čiji je izgled sačuvan do danas. Pregradnja gotičkog samostana započela je 1656. godine te je do danas sačuvan njezin izvorni  kasnorenesansni izgled. Kapela sv. Franje unutar samostana podignuta je godine 1683. godine, a njezine štukature na svodu predstavljaju jedan od najkvalitetnijih radova manirističkog razdoblja u kontinentalnoj Hrvatskoj. 

Pisane vijesti