Započela središnja proslava „Godine UNESCO-ove svjetske baštine u Dubrovniku“

Foto: Društvo prijatelja dubrovačke starine

23. listopada 2024. - 2024. godina za Dubrovnik je važna zbog nekoliko obljetnica: 45 godina upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, 15 godina upisa Feste svetoga Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te upis arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na popis Sjećanje svijeta u studenome 2023. godine.

Te su obljetnice bile povod proglašenju 2024. Godinom UNESCO-ove svjetske baštine u Dubrovniku, pa se tijekom cijele godine u Dubrovniku održava bogati kulturni, znanstveni i edukativni program kojim se ističe univerzalna vrijednost dubrovačke kulturne baštine. Dio toga programa je i višednevna međunarodna konferencija „Svjetska baština - planiranje i upravljanje“ koja je počela danas s ciljem ojačavanje provedbe Konvencije o svjetskoj baštini i zaštiti dobara svjetske baštine. S obzirom na to da prostorno planiranje ima značajnu ulogu u zaštiti kulturne baštine, cilj konferencije je i upoznavanje svih ključnih dionika s novom metodologijom zaštite i izrade nove generacije konzervatorskih podloga za kulturno-povijesne cjeline Ministarstva kulture i medija, aktualnim Planom upravljanja Grada Dubrovnika te s potrebama za unaprjeđenjem postojećih sustava planiranja, izgradnje kapaciteta i osposobljavanja stručnjaka za sudjelovanje u tim postupcima.
 
Konferenciju je otvorila državna tajnica Dunja Magaš, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra prostornog uređenja Branka Bačića, a okupljenima su se obratili i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, predsjednik Gradskog vijeća Dubrovnika Marko Potrebica, online putem pomoćnik glavnog direktora za kulturu u UNESCO-u Ernesto Ottone Ramirez, predsjednik Društva prijatelja dubravačke starine Vedran Kosović i predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac. Na prvoj panel raspravi konferencije sudjelovao je ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec, a o konzervatorskoj dokumentaciji nove generacije svoje izlaganje održao je i viši savjetnik u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Aljoša Špaleta.
 
Više o programu konferencije koja se održava u organizaciji Društva prijatelja dubrovačke starine u suradnji sa Zavodom za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, uz potporu Grada Dubrovnika te pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija RH na poveznici.  
 
Iz programa središnje proslave izdvajamo izložbu „DUBROVNIK I UNESCO“ Dubrovačkih muzeja, čiji je katalog predstavljen ranije ovoga tjedna, a koji je realiziran uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Dubrovnika. Na 155 stranica, katalog obrađuje građu prezentiranu na izložbi „DUBROVNIK I UNESCO“ otvorenoj u svibnju ove godine, a do 31. listopada može se pogledati u Kneževu dvoru. Katalog donosi pregled vrijedne arhivske građe iz vremena Dubrovačke Republike (1022. - 1808.) koja je upisana krajem 2023. na UNESCO-ovu listu „Sjećanje svijeta“, a čuva se u Državnom arhivu u Dubrovniku i na izložbi je upotpunjena predmetima iz fundusa Dubrovačkih muzeja.
 

Pisane vijesti