U Ministarstvu kulture i medija održana prva sjednica Vijeća za hrvatski jezik

23. listopada 2024. - Na današnji dan 1847. godine, na prijedlog narodnog zastupnika Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Hrvatski sabor je donio odluku o upotrebi hrvatskog jezika kao službenog jezika. Tim povodom, u Ministarstvu kulture i medija svoju prvu sjednicu je danas održalo Vijeće za hrvatski jezik savjetodavno tijelo čiji će rad biti usmjeren na zaštitu, njegovanje i razvoj hrvatskog jezika.

Na uvodnom dijelu sjednice članove Vijeća pozdravili su ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i ministar znanosti, obrazovanja i mladih dr. sc. Radovan Fuchs. Obraćajući se novinarima uoči sjednice, ministrica Obuljen Koržinek istaknula je suradnju dvaju ministarstava na donošenju Zakona o hrvatskom jeziku, u čijoj je izradi puno veću ulogu imalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok Ministarstvo kulture i medija preuzima potporu radu Vijeća. Izrazila je velika očekivanja od rada Vijeća, s obzirom na to da su odabrani članovi vrhunski hrvatski stručnjaci, visoko motivirani za izradu Nacionalnoga plana hrvatske jezične politike na temelju kojega će se postaviti prioriteti i ispunjavanje svih ciljeva Zakona, posebice promocije i očuvanja hrvatskoga jezika. Ministrica je naglasila obavezu ispravnoga korištenja hrvatskoga jezika svih koji djeluju u javnome prostoru, ne samo obrazovnih i kulturnih, nego i ostalih ustanova, medija i tijela javne vlasti, kako bi sva službena dokumentacija usmjerena prema javnosti bila valjano lektorirana uz uporabu službenoga nazivlja.

Pozdravljajući članove Vijeća na njihovoj prvoj sjednici, ministrica Obuljen Koržinek istaknula je suvremenost Zakona koji daje podršku svima koji njeguju i promiču hrvatski jezik, stoga je središnjem tijelu koje provodi taj Zakon, Vijeću za hrvatski jezik, zaželjela uspješan rad. Izrazila je velika očekivanja od rada Vijeća i uvjerenje da će u suradnji sa stručnim službama Ministarstva iznjedriti ključni dokument Nacionalnoga plana s glavnim prioritetima za ostvarenje ciljeva Zakona. Uz čestitke i zahvale stručnjacima i želje za uspješnim radom, ministar Fuchs podsjetio je na sve izazove i rasprave koje su prethodile donošenju Zakona, od političkih polemika do različitih inicijativa, te izrazio zadovoljstvo što se uspjelo ostvariti afirmativan Zakon koji će čuvati tradicionalne kulturološke vrijednosti i ujedno osigurati uvjete za razvoj suvremene komunikacije. 

U nastavku sjednice predstavljen je prvi saziv Vijeća čiji su članovi predstavnici različitih ustanova i strukovnih udruženja, poput šest javnih sveučilišta, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Instituta za hrvatski jezik i Matice hrvatske. Predsjednikom novoosnovanoga Vijeća imenovan je prof. dr. sc. Marko Tadić s Odsjeka za lingvistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, a članovima akademik Mislav Ježić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik dr. sc. Željko Jozić, leksikografkinja iz Leksikografskoga zavoda dr. sc. Vlatka Štimac Ljubas, rukovoditelj Odjela Bibliografskog središta Nacionalne i sveučilišne knjižnice dr. sc. Lobel Machala, dr. sc. Marko Alerić s Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, asistent na Odjelu za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zadru Ivan Magaš, dr. sc. Diana Stolac s Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Rijeci, dr. sc. Ivan Trojan s Filozofskoga fakulteta u Osijeku,  dr. sc. Irena Zovko Dinković s Odsjeka za anglistiku u Zagrebu, dr. sc. Snježana Husić, predstavnica Društva hrvatskih književnih prevodilaca, voditeljica Katedre za hrvatski jezik "Ivan Zoričić" Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Puli, dr. sc. Blaženka Martinović, Ljiljana Culjak Vasić iz Hrvatskoga društva konferencijskih prevoditelja i Marija Kaluđer iz Uprave za europsko i međunarodno pravo Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Dr. sc. Katarina Lozić Knezović s Filozofskoga fakulteta u Splitu izabrana je za potpredsjednicu Vijeća. Raspravljen je i prihvaćen Poslovnik o radu Vijeća za hrvatski jezik.

Podsjećamo, Zakon o hrvatskom jeziku koji je Hrvatski sabor izglasao u siječnju 2024. godine, prvi put u povijesti uređuje pitanje službene i javne uporabe hrvatskoga jezika te osigurava sustavnu i stručnu skrb o njemu. Zakonom se propisuje službena uporaba hrvatskoga jezika, uređuje osnivanje Vijeća za hrvatski jezik kao koordinacijskoga savjetodavnog tijela čiji će rad biti usmjeren na zaštitu, njegovanje i razvoj hrvatskoga jezika, kao i izrada Nacionalnoga plana hrvatske jezične politike radi očuvanja društvene uloge i pravnoga položaja hrvatskoga jezika.

Djelokrug Vijeća, kao savjetodavnoga tijela Vlade obuhvaća skrb o hrvatskome jeziku, promicanje kulture hrvatskoga jezika u službenoj i javnoj uporabi, pitanja zaštite bogatstva hrvatskoga jezika, raznolikosti narječnih idioma te njihove specifične funkcionalne uporabe, predlaganje donošenja mjera za zaštitu, osiguranje slobode uporabe i poticanje razvoja hrvatskoga jezika, sudjelovanje u izradi Nacionalnoga plana hrvatske jezične politike te praćenje provedbe Zakona o hrvatskom jeziku.
 

Pisane vijesti