Otvorenjem izložbe „Barbarogenij nadrealizma“ s radom započeo Srpski kulturni centar Zagreb

Foto: © HINA i MKM

10. listopada 2024. - Postavljanjem izložbe „Barbarogenij nadrealizma“ o avangardnim umjetničkim pokretima dvadesetog stoljeća, u povodu stogodišnjice Nadrealističkog manifesta Andréa Bretona te u okviru programa Dana srpske kulture, s radom je u obnovljenoj zgradi u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici započeo Srpski kulturni centar Zagreb.

Obraćajući se prisutnima, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek posebno je istaknula kako „obnova i otvorenje zagrebačkog Srpskog kulturnog centra predstavlja rezultat zajedničkih napora srpske manjine i hrvatske Vlade na izgradnji suvremenog i dobro opremljenog prostora koji odiše dobrodošlicom za sve ljude željne kvalitetnih kulturnih sadržaja bez obzira na njihovu etničku, političku ili inu pripadnost“.

Ministrica je podsjetila kako Vlada Republike Hrvatske priznaje, cijeni, ističe i ponosi se svojim etničkim pluralizmom i kulturnom raznolikošću koja je dijelom i nastala kao posljedica višestoljetnih susreta različitih vjera, naroda, pa čak i civilizacija na području naše domovine. „Brojne raznolikosti prihvaćamo kao bogatstvo koje nam otvara nove mogućnosti razvoja i na tragu takvih promišljanja potičemo ozračje suradnje i snošljivosti, koji će našoj djeci i mlađim generacijama pružiti objektivniji uvid u našu prošlost“, istaknula je ministrica te pojasnila kako na taj način podupiremo mlade da u duhu tolerancije i poštovanja stvaraju i oblikuju novi mentalitet koji će Hrvatsku učiniti još poželjnijim mjestom za život svih njezinih građana.

„Hrvatska država ima dugu tradiciju miroljubivog i tolerantnog suživota u višeetničkoj, višekulturnoj, višejezičnoj i višekonfesionalnoj državnoj zajednici“, istaknula je ministrica podsjećajući na dugu tradiciju i razumijevanje za identitetske i kulturne vrijednosti manjinskih zajednica i njihov doprinos hrvatskom društvu u cjelini. U tom kontekstu istaknula je predanost hrvatske Vlade njegovanju tolerancije i poticanju nesmetanog razvoja svih manjinskih zajednica koja je vidljiva i u visokim potporama u svim područjima života, među kojima kultura zauzima vrlo visoko mjesto. Naglasila je kako je Ministarstvo kulture i medija svjesno važnosti očuvanja kulturne baštine, jezika i književnosti pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj te da sustavno i kontinuirano podržava obnovu kulturnih dobara u suradnji s lokalnim zajednicama, oplemenjujući kvalitetu života njezinih pripadnika.

„Baš kao što skrbimo o pravima te slobodnom izražavanju kulturnih i nacionalnih posebnosti manjinskih zajednica, jednako tako skrbimo i o autohtonim hrvatskim zajednicama u susjednim državama. Potičemo njihovo kulturno i umjetničko stvaralaštvo, potrebu za očuvanjem svog jezika i mjesnih govora, potrebu za obrazovanjem na materinskom jeziku, potrebu za održavanjem bliskih odnosa s matičnom zemljom, ali i želju da kao ravnopravni partneri participiraju u političkom, gospodarskom i kulturnom životu zajednice i države u čijem okrilju žive“, naglasila je ministrica. Podsjetila je da u tom kontekstu cijenimo i napore Republike Srbije koje ona ulaže u jačanje srpske zajednice u Hrvatskoj te posebno upozorila da istodobno očekujemo da pripadnici hrvatske manjine u Republici Srbiji, uz aktivnu podršku hrvatske Vlade, uživaju jednaku razinu sigurnosti, potpore i priznanja te zaštitu njihova prava i poticanje njihova razvoja.

„Odnosi naših dviju država još su uvijek opterećeni posljedicama agresije na Hrvatsku tijekom Domovinskog rata. Među najvažnijim otvorenim pitanjima ono je vezano uz sankcioniranje ratnih zločina, ali i pronalazak svih nestalih osoba gdje Hrvatska s pravom očekuje veći angažman onih koji u pronalasku nestalih mogu pomoći“, upozorila je ministrica Obuljen Koržinek te podsjetila kako je u području kulture, nakon gotovo u cijelosti završenog procesa povrata u ratu otuđenih kulturnih dobara, za nas ključno pitanje pokretanja postupka sukcesije i povrata arhivskog gradiva iz Srbije u Republiku Hrvatsku.

„Istovremeno, dok kao predstavnici naših vlada razgovaramo o svim otvorenim pitanjima, posvećeni smo jačanju veza između naših država i naroda, što je jedini jamac mira koji smo pozvani izgrađivati i čuvati“, istaknula je ministrica te izrazila uvjerenje da će djelovanje ovog kulturnog centra doprinositi promišljanju opipljivih isprepletenosti naših kulturnopovijesnih veza kao i pronalasku putova suradnje za budućnost koji će nadilaziti ideološke i zemljopisne granice.

Inače, izložba „Barbarogenij nadrealizma“ o avangardnim umjetničkim pokretima dvadesetog stoljeća realizirana je u suradnji SKD-a „Prosvjeta“, Srpskog narodnog vijeća i Kulturno informativnog centra, a može se posjetiti na dvije zagrebačke lokacije: u prostoru Galerije SKD-a „Prosvjeta“ te u Galeriji Forum (KIC). Ovogodišnji Dani srpske kulture posvećeni su istaknutom srpskom književniku Dušanu Kovačeviću, a do 17. listopada u Preradovićevoj 21 u Zagrebu održavaju se na temu „Umjetnost približavanja“ s ciljem povezivanja umjetnika i institucija, stvaranja prostora za suradnju i koprodukcije, razmjene kulturno-umjetničkih programa u regionalnom kulturnom prostoru.

 

Pisane vijesti