Posebni javni poziv za prijavu programa nastavka obnove do cjelovite obnove kulturnih dobara javne namjene, ustanova u kulturi i tijela javne vlasti oštećenih u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije i seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije počevši od 28. prosinca 2020. godine čija je obnova započeta temeljem Poziva za jednostavnu izravnu dodjelu financiranog iz sredstava Fonda solidarnosti EU


Na temelju članka 7. Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi („Narodne novine“, broj 83/22) i članka 110. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara („Narodne novine“, broj 69/99, 151/03, 157/03, 100/04, 87/09, 88/10, 61/11, 25/12, 136/12, 157/13, 152/14, 98/15, 44/17, 90/18, 32/20, 62/20, 117/21, 114/22) Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske objavljuje
 

Posebni javni poziv za prijavu programa nastavka obnove do cjelovite obnove kulturnih dobara javne namjene, ustanova u kulturi i tijela javne vlasti, oštećenih u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije i seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije počevši od 28. prosinca 2020. godine čija je obnova započeta temeljem Poziva za jednostavnu izravnu dodjelu financiranog iz sredstava Fonda solidarnosti EU

 
1. CILJEVI POZIVA I PRIORITETI ZA DODJELU POTPORA
 
Ovim pozivom Ministarstvo kulture i medija osigurat će financijska sredstva za izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova cjelovite obnove nepokretnih kulturnih dobara javne namjene, ustanova u kulturi i tijela javne vlasti, oštećenih u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije i seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije počevši od 28. prosinca 2020. potresu 28. i 29. prosinca 2020. godine  na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko-posavske županije, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije čija je obnova započeta temeljem Poziva za jednostavnu izravnu dodjelu financiranog iz sredstava Fonda solidarnosti EU.

Poziv se odnosi na pojedinačno zaštićena nepokretna kulturna dobra javne namjene upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske i zgrade unutar zaštićenih kulturno-povijesnih cjelina . Prijavljuju se dvogodišnji programi.

Vrednuje se značaj programa za očuvanje nepokretnog kulturnog dobra na lokalnoj i nacionalnoj razini, pripremljenost dokumentacije za izvođene radova cjelovite obnove, razrađeni terminski plan izvođenja radova cjelovite obnove.  
 
 
  1. Izvođenje radova završetka obnove i stavljanja u funkciju na kulturnom dobru
 
Kriteriji za opravdanost financiranja programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara:
 
  • Završetak obnove po programima za koje su u okviru Poziva za jednostavnu izravnu dodjelu financirani radovi konstrukcijske obnove u potresu oštećenih nepokretnih kulturnih dobara radi vraćanja kulturnog dobra ili njegovog dijela u funkciju.
 
Povjerenstvo će prilikom razmatranja prijavljenih programa posebno vrednovati uključivanje gore navedenog kriterija u planiranju i provođenju programa.
 
 
Posebne napomene:
 
  • Dvogodišnju potporu nije moguće razmatrati za preventivno zaštićena dobra (P oznaka u Registru kulturnih dobara)
  • Prihvatljivi predlagatelji su tijela državne uprave, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te ustanove u kulturi čiji su osnivači tijela državne uprave i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave
  • Neprihvatljivi predlagatelji su vjerske zajednice
 

2. OSIGURANJE SREDSTAVA

Ovim Pozivom osiguravaju se potpore programima nastavka obnove do cjelovite obnove nepokretnih kulturnih dobara javne namjene, ustanova u kulturi i tijela javne vlasti, u okviru raspoloživih sredstava Državnog proračuna za 2024. i 2025. godinu na poziciji Ministarstva kulture i medija.


Korisniku financijske potpore sredstva se mogu osigurati samo za namjenski dio troškova koji je potreban za provedbu programa.

 
3. FORMALNI UVJETI POZIVA
 
  • Prihvatljivi predlagatelji: tko može podnijeti prijavu?
 
Pravo podnošenja prijava na temelju ovog Poziva imaju:
 
• tijela državne uprave, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te ustanove u kulturi čiji su osnivači tijela državne uprave i tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave
 
  • Neprihvatljivi predlagatelji su vjerske zajednice
 
  • Koliko prijava može podnijeti isti predlagatelj?
 
Isti predlagatelj može podnijeti više prijava na posebnoj e-prijavnici. Broj prijava jednoga predlagatelja nije ograničen.
 
 
  • Provođenje programa u partnerstvu
     
Provođenje programa u partnerstvu je poželjno te se pri vrednovanju programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara posebno razmatraju i vrednuju programi međusektorske suradnje koji podrazumijevaju razmjenu stručnjaka i održivost ulaganja obnovljenog kulturnog dobra. Za kvalitetnu provedbu programa, namjensko korištenje sredstava te pravodobnu dostavu financijskog i programskog izvješća Ministarstvu kulture i medija odgovornost snosi potpisnik ugovora.
 
 
  • Informacije o prihvatljivom vremenskom razdoblju za provedbu programa
 
Rok provedbe programa definiran je Ugovorom o korištenju sredstava Ministarstva kulture i medija.

Ministarstvo kulture i medija može osigurati sredstva samo za programe koji se u cijelosti izvrše do roka predviđenog ugovorom. Prihvatljivo programsko i financijsko izvješće podrazumijeva izvršenje programa te dostavu izvješća do datuma navedenog u ugovoru. U slučajevima kada postoje objektivne okolnosti koje onemogućuju pravodobno izvršenje programa, potrebno je pravovremeno zatražiti suglasnost o promjenama. Ako se izvješće ne dostavi u roku predviđenom ugovorom, a da prethodno nije zatražena suglasnost za produljenje roka, Ministarstvo kulture i medija nije obvezno isplatiti razliku sredstava po ugovoru.

 
  • Programi koji nisu prihvatljivi za financiranje:
 
  1. programi koji ne pripadaju programskoj djelatnosti objavljenog poziva
  2. izdvojena prijava pripreme i tiska materijala koji promoviraju provedeni program
  3. programi prijavitelja koji nisu izvršili dosadašnje obveze prema Ministarstvu kulture i medija
  4. programi koji nisu prijavljeni u skladu s propozicijama Poziva i Uputa.
 
 
  • Prihvatljivi troškovi koji će se financirati na temelju ovog Poziva
 
Sredstvima ovog Poziva mogu se financirati samo stvarni i prihvatljivi troškovi nastali provođenjem programa u vremenskom razdoblju naznačenom u ovim Uputama. Prilikom procjene programa ocjenjivat će se utemeljenost cjelovitog troškovnika.
 
 
Prihvatljivi troškovi:
 
Programski troškovi koji su u skladu s prijavljenim troškovnikom te su izravno vezani uz provođenje ugovorenog programa:
 
  • Izrada projekta cjelovite obnove
  • Izvođenje radova cjelovite obnove
  • Stručni nadzor
  • Voditelj programa
 
Napomena: trošak voditelja programa prihvatljiv je u maksimalnom iznosu do 6.000,00 eura bez PDV-a
 
Neprihvatljivi su troškovi: troškovi knjigovodstva, članarina, održavanja bankovnih računa i internetskih stranica, usluga prijevoza taksijem, pošte, telefona i mjesečnog/godišnjeg najma prostora, komunalija, redovite djelatnosti, redovitog održavanja, dugovi, kamate i troškovi koji su već pokriveni iz drugih izvora financiranja
 
 
4. E-PRIJAVNICA BR. 52 ZA PROGRAM CJELOVITE OBNOVE KULTURNOG DOBRA OŠTEĆENOG U POTRESU ČIJA JE OBNOVA ZAPOČETA TEMELJEM POZIVA ZA JEDNOSTAVNU IZRAVNU DODJELU FINANCIRANOG IZ SREDSTAVA FONDA SOLIDARNOSTI EU
 
 
  • Kako se prijaviti?
     
Prijave se podnose u elektroničkom obliku na online obrascu br. 52 (e-prijavnici) - Prijavnica za program cjelovite obnove kulturnog dobra oštećenog u potresu čija je obnova započeta temeljem Poziva za jednostavnu izravnu dodjelu financiranog iz sredstava Fonda solidarnosti EU, koji je dostupan na mrežnim stranicama (https://e-prijavnice.min-kulture.hr/e-pisarnica).
 
E-prijavnica je dio obvezne dokumentacije. Ispunjava se na hrvatskom jeziku i sadržava podatke o prijavitelju, podatke o kulturnom dobru, sadržaju programa koji se predlaže za financiranje, prijedlog proračuna programa po planiranim aktivnostima i terminskim planom provođenja. Uz svaku elektronički popunjenu e-prijavnicu potrebno je učitati i pohraniti svu propisanu popratnu dokumentaciju u digitalnom obliku.

E-prijavnice u kojima nedostaju podatci koji su označeni kao obvezni neće se razmatrati.
 
Dodatnu dokumentaciju, Projekt cjelovite obnove i ostalo potrebno je pohraniti uz prijavljeni pojedini program.
 
Napomena za predlagatelje, isključivo, pravne osobe (institucije, ustanove i sl.)

Za korištenje sustava e-Prijavnice potrebna je inicijalna prijava putem modula e-Ovlaštenja, a procedura je pojašnjena u Korisničkim uputama za modul e-Ovlaštenja Ministarstva kulture i medija. Po zaprimanju zahtjeva sustav ne šalje obavijest već predlagatelj sam može provjeriti status zahtjeva prema prethodno navedenim Korisničkim uputama. S obzirom da je moguće prijaviti samo programe koji su već financirani iz FSEU predlagatelji već imaju e-Ovlaštenje. Svi valjani zahtjevi za e-Ovlaštenjem odobravaju se unutar 24 sata radnog dana, osim u danima neposredno prije roka za prijavu, kad se odobravaju u češćim intervalima.  
 
 
  • Obvezni prilozi uz e-prijavnicu br. 52:
 
  1. Dokaz o vlasništvu e-izvadak, ne stariji od 6 mjeseci, s podatcima o katastarskoj općini, katastarskoj čestici te zemljišnoknjižni uložak kojim se dokazuje vlasništvo na nekretnini za koju se podnosi prijava na temelju Poziva ili Izjava predlagatelja o nepromijenjenom vlasništvu u zadnje tri godine (predložak je dostupan za preuzimanje unutar e-prijavnice).
  2. Obrazac izjave o nepostojanju dvostrukog financiranja (predložak je dostupan za preuzimanje unutar e-prijavnice)
  3. Obrazac izjave o istinitosti i vjerodostojnosti podataka financiranja (predložak je dostupan za preuzimanje unutar e-prijavnice)
  4. Potvrda Porezne uprave o stanju duga ne starija od 30 dana (u digitalnom obliku)
  5. Projekt cjelovite obnove
  6. Suglasnost vlasnika ukoliko predlagatelj nije vlasnik
 
Posebne napomene uz dokaz o vlasništvu:
 
  • ako je kulturno dobro u vlasništvu Republike Hrvatske, potrebno je priložiti suglasnost od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine da predlagatelj može koristiti sredstva Državnog proračuna u cilju obnove prijavljene nekretnine („Suglasnost“ od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine; obrazac dostupan na internetskoj stranici Ministarstva kulture i medija)
  • ako prijavitelj programa nije vlasnik kulturnog dobra, dužan je priložiti punomoć vlasnika, čiji je potpis na punomoći ovjeren od javnog bilježnika, da može prijaviti program zaštite i očuvanja čime će se regulirati obveze navedene ugovorom o korištenju sredstava Ministarstva kulture i medija („Punomoć“ - obrazac dostupan na internetskoj stranici Ministarstva kulture i medija)
  • ako je kulturno dobro opterećeno založnim pravom ili je predmet sudskog spora, sredstva se mogu koristiti putem instituta privremenog skrbnika kulturnog dobra. Privremenog skrbnika kulturnog dobra imenuje nadležno tijelo lokalne samouprave, na prijedlog nadležnog konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija
 
 
  • Rok slanja prijave
 
Prijave se podnose u razdoblju od 10.10.2024. do 10.11.2024. do 17 sati. 

Prijave poslane izvan roka neće se razmatrati.

 
  • Komu se obratiti ako imate pitanja?
 
Pitanja vezana uz Poziv postavljaju se isključivo na adresu elektroničke pošte prijave-dodatno@min-kulture.hr.
 
Odgovori na pojedine upite poslat će se izravno na adrese onih koji su pitanja postavili.

U svrhu osiguranja ravnopravnosti svih potencijalnih prijavitelja Ministarstvo kulture i medija ne može davati prethodna mišljenja o prihvatljivosti prijavitelja, partnera, aktivnosti ili troškova navedenih u prijavi.
 
 

5. VREDNOVANJE PROGRAMA I DONOŠENJE ODLUKE O DODJELI SREDSTAVA

 
  • Pregled prijava u odnosu na propisane uvjete Poziva
     
Ministarstvo kulture i medija provjerava e-prijavnice i ispunjavanje propisanih uvjeta Poziva.

Nakon provjere svih pristiglih i zaprimljenih prijava u odnosu na propisane uvjete Poziva i na temelju stručnog mišljenja nadležnih konzervatorskih odjela, stručna služba nadležne Uprave Ministarstva kulture i medija priprema dokumentaciju za Povjerenstvo, savjetodavno tijelo Ministarstva kulture i medija koje vrednuje pristigle programe.
 
Nakon provedbe postupka Povjerenstvo izrađuje listu predloženih programa za 2024. i 2025. godinu i dostavlja ministrici kulture i medija na odlučivanje.
 
Popis odobrenih i odbijenih programa objavljuje se na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija.
 
 
  • Dostava dodatne dokumentacije i ugovaranje

Stručna služba nadležne Uprave Ministarstva kulture i medija može tražiti dopunu dokumentacije od onih predlagatelja koji su na temelju postupka procjene prijava udovoljili propisanim formalnim uvjetima Poziva. Navedena dokumentacija isključuje mogućnost dopune dokumentacije koja je bila obvezno propisana uvjetima Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. i 2025. godinu.  
 
Rok za dostavu tražene dodatne dokumentacije jest 5 dana.

 
  • Rok za podnošenje prigovora na odluku o Programu nastavka obnove do cjelovite obnove kulturnih dobara javne namjene, ustanova u kulturi i tijela javne vlasti, oštećenih u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije i seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije počevši od 28. prosinca 2020. godine čija je obnova započeta temeljem Poziva za jednostavnu izravnu dodjelu financiranog iz sredstava Fonda solidarnosti EU  
 
Prigovor protiv odluke o dodjeli financijskih sredstava podnosi se Ministarstvu kulture i medija sukladno članku 28. Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi.
 
Datum do kojeg se može podnijeti prigovor objavljuje se zajedno s odlukom o dodjeli financijskih sredstava na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija.
 
Prigovor koji je potpisala osoba ovlaštena za zastupanje šalje se isključivo elektroničkom poštom na adresu: prijave-dodatno@min-kulture.hr.
 
Ministarstvo kulture i medija dužno je odgovoriti na prigovor u roku od 30 dana od dana podnošenja prigovora.

 
6. PROPISI I DOKUMENTI
  1. Zakon o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi (NN 83/22)
  2. Provedbeni program Ministarstva kulture i medija za razdoblje od 2021. do 2024. godine
  3. Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara (NN 69/99, NN 151/03; NN 157/03 Ispravak, NN 87/09, NN 88/10, NN 61/11 , NN 25/12, NN 136/12 , NN 157/13,NN 152/14, 44/17, 90/18, 32/20, 62/20, 117/21, 114/22)

 
Objava, 10. listopada 2024.