U Cavtatu otvoren EURALEX 2024 – skup 250 leksikografa, jezikoslovaca i razvojnih softverskih inženjera iz 50 zemalja

8. listopada 2024. - Leksikografija i semantika glavne su teme EURALEX-a, uglednog međunarodnog leksikografskog skupa Europske udruge za leksikografiju, čije je 21. izdanje u hotelu Croatia u Cavtatu otvorila ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Organizator petodnevnog skupa na kojem sudjeluje više od 250 sudionika iz 50 zemalja jest Institut za hrvatski jezik, središnja nacionalna znanstvenoistraživačka ustanova posvećena proučavanju hrvatskog jezika i lingvističkim istraživanjima koja ima važnu ulogu u oblikovanju i koordiniranju hrvatske jezične politike.

Čestitajući organizatorima, Europskom udruženju za leksikografiju i Institutu za hrvatski jezik, na zajedničkim naporima u organizaciji tog međunarodnog skupa, ministrica Obuljen Koržinek zahvalila je svim znanstvenicima i stručnjacima koji će novim znanstvenim spoznajama pridonijeti toj konferenciji. Ističući prilagodbu znanosti leksikografije i semantike, ministrica je podsjetila na širok raspon proučavanja od tradicionalnih leksikografskih praksi, preko digitalne tranzicije, web analitike, strojnog učenja, automatiziranog prevođenja, računalne lingvistike do naprednijeg jezičnog modeliranja koje se oslanja na sofisticirane nove tehnologije i upotrebe umjetne inteligencije u obradi jezika i generiranju teksta.

Ministrica je naglasila da je za nju kao ministricu kulture i medija i govornika manje korištenog jezika, čija je misija, među ostalim, očuvanje i njegovanje jezične i kulturne raznolikosti, posebno poticajan fokus ovog skupa na višejezičnost, manje korištene i ugrožene autohtone jezike. Upozorila je kako je odgovornost manjih jezičnih zajednica na očuvanju materinskog jezika, koji je ugrožen prihvaćanjem jezičnog globalizma i prepuštanjem kulturnoj asimilaciji.

„Opće je poznato da izumiranje jezika neizbježno dovodi do gubitka prijenosa znanja, otežava komunikaciju, dok u usmenim kulturama prekida prirodni prijenos umjetnosti, ideja, tradicije i znanja s jedne generacije na drugu“, upozorila je ministrica te dodala kako očuvanjem naše povijesti i kulture usmjeravamo svoj pogled na budućnost, s posebnom opreznošću pazeći i na ulogu umjetne inteligencije.

Uz ministricu Obuljen Koržinek, na svečanosti otvorenja „EURALEX XXI“ nazočnima su se obratili predsjednica EURALEX-a dr. sc. Annette Klosa-Kückelhaus, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik dr. sc. Željko Jozić, direktor Hrvatskog konzorcija europske istraživačke infrastrukture CLARIN HR dr. sc. Marko Tadić i predsjednica EURALEX 2024. dr. sc. Kristina Š. Despot.

Kako najavljuju organizatori, cilj je konferencije okupiti profesionalne leksikografe, jezikoslovce, izdavače, istraživače, razvojne softverske inženjere i sve one koji su zainteresirani za rječnike i njihov utjecaj na obrazovni, kulturni, politički i društveni život.

Više informacija možete potražiti na mrežnoj stranici konferencije.

Pisane vijesti