„Fragmenti obnove baštine Sisačko-moslavačke županije nakon potresa 2020.“ – otvorena prva u nizu planiranih izložbi o obnovi kulturne baštine

1. listopada 2024. - Nakon svečanog otvorenja obnovljene zgrade Gradske munjare u Petrinji, u novom prostoru namijenjenom umjetničkim i kulturnim sadržajima, otvorena je izložba „Fragmenti obnove baštine Sisačko-moslavačke županije nakon potresa 2020.“ organizirana u okviru manifestacije Dani europske baštine.

Izložbu posvećenu obnovi kulturnih dobara u Sisačko-moslavačkoj županiji, koja prikazuje vrijedna znanja i iskustva stečena u krizni situacijama kao što su bili katastrofalni potresi 2020. godine, otvorila je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek. Izrazivši poseban ponos na proces obnove kulturne baštine uključujući obnovu zgrade Gradske munjare i njenu prenamjenu u novi centar kulturnog života Petrinje, ministrica je dodala kako je to pravi primjer održive obnove kulturnih dobara koji se može mjeriti s najuspješnijim europskim primjerima revitalizacije industrijske arhitekture. 

Ministrica je istaknula kako dragocjeno iskustvo naših stručnjaka u procesu poslije-potresne obnove, predstavljati vrijednu podlogu za daljnja postupanja u slučaju katastrofa i provedbi projekata održivog korištenja baštine, ne samo u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu.Ministrica se osvrnula i na odluku o pokretanju jedinstvenog modela obnove koji se provodi u suradnji Ministarstva kulture i medija i Grada Petrinje zbog oštećenja najužeg povijesnog centra Petrinje. Obnovu 26 pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara u centru Petrinje Ministarstvo i grad su preuzeli 2022. godine. Većina zgrada je u završnoj fazi obnove, a potpuno su završene zgrada suda i zgrade pogona gradske munjare te zgrade katastra i arhiva. 
 
Ministrica je posebno zahvalila vrijednom, hrabrom i stručnom timu Konzervatorskog odjela u Sisku na čelu s voditeljicom područnog odjela za konzervatorske poslove dr. sc. Ivanom Miletić Čakširan te svim ostalim konzervatorima, restauratorima, stručnim djelatnicima i suradnicima koji su proveli konstrukcijsku i dalje rade na cjelovitoj obnovi u Sisačko-moslavačkoj županiji.
 
Uz ministricu, prigodnim pozdravom obratila se i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes te autorica postava izložbe dr. sc. Ivana Miletić Čakširan. 
 
Podsjećamo, Ministarstvo kulture i medija svoje aktivnosti obnove temelji na programima cjelovite obnove kulturno-povijesnih cjelina Petrinje, Gline i Siska, kojia je određen konzervatorski pristup obnovi kulturne baštine. U sklopu programa obnove zgrada javne i društvene namjene, u nadležnosti Ministarstva kulture i medija putem Fonda solidarnosti, državnog proračuna i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti provodi se obnova na više od 80 građevina u Petrinji, Sisku, Glini, Topuskom (11 programa u Gradu Petrinji, 23 programa u Gradu Sisku, 14 programa u Gradu Glini, 1 program u Općini Topusko). 

Pisane vijesti