Festivalom jezika obilježen Europski dan jezika

27. rujna 2024. - Povodom Europskog dana jezika ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je Festival jezika koji se po drugi put održava u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 
Otvarajući festival, ministrica je podsjetila na europsku i svjetsku jezičnu baštinu, neodvojiv dio kulturne baštine koja nas povezuje, ministrica je dodala kako su jezična i kulturna raznolikost važan alat za jačanje mira i demokracije jer promiču snošljivost, međusobno razumijevanje i međukulturni dijalog. Osvrnuvši se na tehnološki napredak i globalizaciju, ministrica je rekla kako uz sve blagodati nose i veliki rizik za gubitak biološke raznolikosti i za opadanje jezične i kulturne raznolikosti.
 
„Znamo da se s izumiranjem jezika lokalnih i autohtonih zajednica, posebice onih temeljenih na usmenoj tradiciji, gube goleme količine akumuliranih znanja koje je nemoguće sačuvati i nadoknaditi“, rekla je ministrica te dodala kako obilježavajući Europski dan jezika osvještavamo potrebu za očuvanjem i promicanjem jezične raznolikosti na svim razinama, od službenih standardnih jezika, preko manjinskih jezika i dijalekata, do autohtonih mjesnih govora.
 
Ministrica se osvrnula i na važnost te potrebu za prevođenjem i posredovanjem među ljudima i narodima. Navela je kako upravo ti prevoditelji kao posrednici nose teret odgovornosti za istinitost, pouzdanost i vjerodostojnost ljudske komunikacije. Ministrica je izrazila uvjerenje kako će Festival svim sudionicima osigurati jedinstven zajednički doživljaj kretanja kroz višejezični i multikulturni prostor u kojem su uspostavljeni komunikacijski kanali i omogućen otvoren dijalog.
 
Pozdravnim govorima, uz ministricu su se obratili i prodekan za organizaciju i razvoj s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Stančić, predsjednica mreže kulturnih instituta EUNIC Estelle Halimi, voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Zrinka Ujević i državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i mladih Zrinka Mužinić Bikić. S bogatim programom u kojem sudjeluju jezičari, književnici, nastavnici i profesori, veleposlanstva, kulturni instituti, srednje škole, škole stranih jezika i brojni drugi gosti, Festival jezika  posjetiteljima nudi mnoštvo zabavnih i poučnih sadržaja koji promiču važnost učenja stranih jezika i njegovanja jezične raznolikosti.

Pisane vijesti