Otvorena nacionalna smotra hrvatskog znakovnog jezika – ZnakoFest

26. rujna 2024. - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana znakovnih jezika nacionalnu smotru kojom se podiže svijest o važnosti hrvatskog znakovnog jezika, 21. izdanje „ZnakoFesta“, otvorila je izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državna tajnica Dražena Vrselja.

Otvarajući ovogodišnju manifestaciju, državna tajnica Vrselja istaknula je važnost obilježavanja Međunarodnog dana znakovnih jezika kao punopravnog oblika komunikacije. Podsjetila je, među ostalim, kako se diljem svijeta koristi više od 300 različitih znakovnih jezika te da više od 70 milijuna gluhih osoba svakodnevno ovisi o njima. Osvrnuvši se na ovogodišnju temu „Profesionalci bez formalnog obrazovanja - istina ili mit?”, čiji je cilj otvoriti rasprave o obrazovanju komunikacijskih posrednika i izazovima s kojima se suočava ta struka, Vrselja je istaknula kako znakovni jezik u Hrvatskoj i dalje nosi brojne izazove koji nisu samo pitanje obrazovnog sustava već i cijelog društva, jer su prava na jezik i komunikaciju osnovna ljudska prava.
 
Naglasila je također važnost sudjelovanja osoba s invaliditetom u kulturnim aktivnostima te podršku koju im u tome pruža Ministarstvo kulture i medija kako bi osiguralo dostupnost kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom, posebno mladima. Podsjetila je i kako Ministarstvo kontinuirano provodi programe koji omogućuju ravnopravan pristup kulturi te da je od 2020. do 2024. godine sufinancirano 146 programa s ukupnom vrijednošću većom od 1,4 milijuna eura. „Podrškom brojnim programima Ministarstvo daje jasan znak potpore i prepoznavanja važnosti manifestacija poput ove, koje promiču jednakost i uključivanje u društveni i kulturni život“, zaključila je Vrselja.
 
I ovogodišnje, 21. izdanje „Znakofesta“ popraćeno je bogatim programom, koji već tradicionalno organizira Hrvatski savez gluhoslijepih osoba „Dodir" s ciljem promicanja hrvatskog znakovnog jezika i ostalih sustava komunikacije te rasprave o temama važnim za zajednicu gluhih i gluhoslijepih osoba.

 

Pisane vijesti