Obilježena 400. obljetnica utemeljenja Državnog arhiva u Zadru

Foto: HINA

20. rujna 2024. - Na Dan utemeljenja Arhiva u Zadru, svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Kneževe palače obilježena je visoka obljetnica utemeljenja ustanove koja skrbi za neke od najznačajnijih arhivskih dokumentacijskih cjelina.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, njezin posebni savjetnik Ivica Poljičak obratio se okupljenima istaknuvši kako je obljetnica kojom obilježavamo 400 godina postojanja zadarskog arhiva, pravi trenutak ne samo za osvrt na njegovu bogatu povijest i sva postignuća, već i za iskazivanje zahvalnosti svim sadašnjim i bivšim djelatnicima. Posebni savjetnik Poljičak osvrnuo se i na važnost arhivskog gradiva koje je pohranjeno u Državnom arhivu u Zadru, za koje se smatra neprocjenjivim za povijesna i srodna istraživanja ne samo hrvatske prošlosti, nego i prošlosti okolnih prostora.
 
Prigodnim govorom nazočnima su se obratili predsjednik Republike Zoran Milanović, zadarski gradonačelnik Branko Dukić, rektor Sveučilišta u Zadru Josip Faričić i ravnatelj Državnog arhiva u Zadru Ante Gverić, a predstavljena je i prigodna dvojezična monografija „400 godina Državnog arhiva u Zadru 1624.-2024.“.
 
Podsjećamo, projektom Ministarstva kulture i medija eKultura „Digitalizacija kulturne baštine“ započelo je novo razdoblje digitalizacije pisane baštine koje je donijelo standardizaciju procesa, poboljšanje dostupnosti i vidljivosti pisane baštine, omogućilo razvoj novih proizvoda i usluga te umrežavanje, povezivanje i distribuciju sadržaja što su prepoznali i koriste danas svi državni arhivi. Taj trend nastavljen je investicijom Unaprjeđenje digitalne infrastrukture i usluga javnog sektora razvojem nacionalnog arhivskog informacijskog sustava i jačanjem nacionalne mreže arhiva koju u svrhu ispunjenje ciljeva Nacionalnog plana razvoja arhivske djelatnosti Ministarstvo kulture i medija provodi u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.
 

Pisane vijesti