Obnovljene kupole Bazilike u Palmotićevoj ulici ponovno krase vizuru Zagreba, a u crkvi sv. Franje Ksaverskoga u Vugrovcu održano prvo euharistijsko slavlje

23. rujna 2024. -  Skori završetak konstruktivne obnove, ovog vikenda obilježilo je podizanje obnovljenih kupola na tornjeve bazilike Presvetog Srca Isusova u Zagrebu, a završetak obnove crkve sv. Franje Ksaverskoga u Vugrovcu proslavljeno je blagoslovom i svečanom euharistijom koju je predvodio zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša. Završetak obnove bazilike očekuje se kroz otprilike godinu dana, a o zahtjevnosti obnove bakrenih kupola koje su se izrađivale 28 mjeseci, govori činjenica da na sebi imaju ukupno 480 ukrasa koji su se iskucavali.

 
Ove subote, 21. rujna, povratak obnovljenih kupola započeo je blagoslovnom molitvom koju je predvodio je provincijal Hrvatske pokrajine družbe Isusove o. Sebastian Šujević, a ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je Bazilika po mnogočemu simbol katastrofalnog zagrebačkog potresa te se prisjetila jednog od najdramatičnijih prizora urušavanja svoda i stradanja grada, ali prije svega tragedije gubitka mladog života naše sugrađanke Anamarije Carević čija se uspomena čuva u Isusovačkom samostanu kroz Zakladu koja nosi njeno ime. Ministrica je sa zahvalnošću svima koji su pridonijeli obnovi, istaknula kako ovim simboličnim činom podizanja kupola najavljujemo kako je konstruktivna obnova za koju je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske do sad osiguralo više od 20 milijuna eura u samom završetku. U svom obraćanju novinarima, ministrica je podsjetila kako tom obnovom, kao i u svih ostalih, gotovo 400 projekata koja su u nadležnosti Ministarstva, pokazujemo skrb o baštini i obnavljamo na način da čuvamo svojstva kulturnog dobra, a da pri tome zgrade protupotresno ojačavamo i činimo sigurnima.
 
U nedjelju, 22. rujna, završetak obnove crkve sv. Franje Ksaverskoga u Vugrovcu obilježeno je blagoslovom i euharistijskim slavljem kojeg je predvodio zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša. Nakon tri i pol godine, u obnovljenoj župnoj crkvi koja je bila teško stradala u oba potresa, uz ministricu Obuljen Koržinek i suradnike okupili su se vjernici.
 
Konstrukcijska obnova crkve ugovorena je putem Poziva kojeg je provodilo Ministarstvo kulture i medija iz Fonda solidarnosti Europske unije, a završetak započete konstrukcijske obnove i završni radovi nužni za vraćanje crkve u funkciju kao i zaštita oltara financirani su iz nacionalnih sredstava. Ukupno ugovoreni iznos za obnovu od potresa bio je 1.728.453,69 eura.
 
Podsjećamo, na području zagrebačkog i petrinjskog potresa oštećene su brojne sakralne i druge zgrade u vlasništvu vjerskih zajednica. U okviru Fonda solidarnosti financirana je provedba mjera zaštite, odnosno hitne mjere zaštite i obnova konstrukcije na 180 zgrada i kompleksa. Za konstrukcijsku obnovu sakralnih zgrada na području Grada Zagreba osigurano je više od 204.986.392,54 eura. Uz crkvu svetog Franje Ksaverskog u Vugrovcu, na području Grada Zagreba konstrukcijski je obnovljeno i stavljeno u funkciju još 21 zgrada sakralne namjene.
 

     

     
Foto: Župa Vugrovec 

     
Foto: MKM

     

     
       
       Foto: Stipo Crnjak


Pisane vijesti