Muzej za umjetnost i obrt u Klovićevim dvorima predstavlja intrigantnu ostavštinu hrvatskih umjetnica

Foto: Vedran Benović i Srećko Budek, MUO
 

5. rujna 2024. - Dok traje obnova njegove zgrade, Muzej za umjetnost i obrt započeo  je svoj izložbeni program otvorenjem izložbe „Jedna za sve - sve za jednu: Klub umjetnica 1927. - 1940.“  gostovanjem u povijesnom ambijentu Galerije Klovićevi dvori.


Riječ je o prvom udruženju likovnih umjetnica na ovim prostorima, osnovanom 1927. u Zagrebu po uzoru na londonski Ženski međunarodni umjetnički klub. Uz pokretačice Nastu Rojc i Linu Crnčić-Virant, istaknute članice bile su Zdenka Ostović-Pexidr Srića, Cata Dujšin-Ribar, Mila Wod, Vjera Bojničić, Mary Stiborsky, Zenaida Bandur, Lucie Kučera-Buchmeister, Leopoldina Auer-Schmidt, Mira Mayr-Marochino, Danica Peklić-Peyer.
 
Izložbu koja prikazuje povijest prve i jedine ženske umjetničke udruge osnovane u Hrvatskoj u prvoj polovici 20. stoljeća otvorila je izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državna tajnica Dražena Vrselja. Državna tajnica Vrselja istaknula je kako, osim predstavljanja umjetničkih djela i dosega njezinih autorica, ova izložba ostvaruje kulturni pomak koji priznaje i slavi značajan, ali često zanemaren doprinos umjetnica našoj kulturnoj baštini. Istaknuvši važnost suradnje kulturnih ustanova u očuvanju i promicanju zajedničke povijesti, državna tajnica Vrselja čestitala je novom ravnatelju Sanjinu Miheliću i djelatnicima Muzeja za umjetnost i obrt na izložbenom programu te zahvalila djelatnicima Galerije Klovićevi dvori i ravnatelju Antoniju Picukariću na još jednom kolegijalnom ustupanju prostora gostujućim izložbama i projektima muzeja koji su u procesu poslijepotresne obnove. Dodala je da, unatoč zahtjevom projektu obnove, muzejske ustanove ne prestaju sa svojim temeljnim radom, a Muzej za umjetnost i obrt ovom izložbom potvrđuje kontinuiranu predanost prezentaciji svojih vrijednih umjetničkih zbirki.
 
Podsjetila je kako je ugovorom o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava osigurano gotovo 47 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU, nacionalnih sredstava i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za projekt cjelovite i energetske obnove zgrade Muzeja za umjetnost i obrt. Po istom modelu Ministarstvo kulture i medija provodi obnovu ostalih zgrada ključnih muzejskih institucija oštećenih u potresu, odnosno projekt spašavanja njihovih zbirki.
 
Izložba, na kojoj je predstavljeno oko 200 umjetničkih djela naših poznatih i manje poznatih umjetnica, vrhunac je višegodišnjeg predanog istraživanja, ponajviše kroz doktorske disertacije kustosica i autorica izložbe Dunje Nekić i Darije Alujević.
 

Pisane vijesti