Obnovljena kuća u kojoj je Josip Runjanin skladao himnu

4. rujna 2024. - U Glini je završena obnova reprezentativne „Kuće hrvatske himne“ za koju se smatra da je upravo u njezinom prostoru, za službe u glinskom garnizonu 1846. godine, Josip Runjanin napisao melodiju za pjesmu „Horvatska domovina“ Antuna Mihanovića, koja je1990. godine dobila status himne samostalne Hrvatske. S obzirom na to da je povijesna važnost ove zgrade vezana upravo uz skladanje hrvatske himne, prema prijedlogu konzervatora oblikovana je ograda s violinskim ključem kao podsjetnik na Runjaninovu skladbu.


U toj su se kući, koja je zaštićeno kulturno dobro upisano u Registar kulturnih dobara kao dio kulturnopovijesne cjeline, građenoj u prvoj polovici 19. stoljeća, okupljali časnici Prve banske pukovnije, a djelomično je obnovljena nakon oštećenja u  Domovinskom ratu. Katastrofalni potres koji je pogodio Banovinu 2020. godine teško je oštetio konstrukciju zgrade, tako da su konstrukcijska i cjelovita obnova provođene 2023. i 2024. godine. Prilikom istražnih radova nađeni su i obnovljeni izvorni oslici iz 19. stoljeća. Obnovljeni su očuvani povijesni elementi zgrade te je vraćen izvorni izgled pročelja devastiran tijekom 20. stoljeća. Sredstvima Fonda solidarnosti EU, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te nacionalnih sredstava provedena je konstrukcijska i cjelovita obnova ukupne vrijednosti 3.666.419,33 eura.
 
Podsjetimo, Ministarstvo kulture i medija izradilo je Program cjelovite obnove kulturnopovijesne cjeline Grada Gline nakon potresa 2020. godine. Programom se definira konzervatorski pristup očuvanju i obnovi povijesne urbane strukture Gline i njezinih identitetskih vrijednosti na razini pojedinačnih zgrada, kao i prostorno-planskoj razini u obliku načelnih konzervatorskih smjernica za dokumente prostornog planiranja. 




 

Pisane vijesti