Ministrica Obuljen Koržinek sastala se s ministrom kulture Ujedinjenih Arapskih Emirata Salemom bin Khalid Al Qassimijem


24. srpnja 2024. - Ministrica kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nine Obuljen Koržinek održala je bilateralni sastanak s ministrom kulture Ujedinjenih Arapskih Emirata NJ. E. Salemom bin Khalid Al Qassimijem uz obilazak obnovljene crkve svetog Marka na Gornjem gradu te posjete Galeriji Klovićevi dvori i Muzeju suvremene umjetnosti.

Ministrica Obuljen Koržinek i ministar Al Qassimi razgovarali su o aktualnim temama u području bilateralne kulturne suradnje te suradnji u području UNESCO-a, gdje su obje zemlje vrlo aktivne. Razmotrili su mogućnosti intenziviranja suradnje, s naglaskom na potpisivanje Memoranduma o suradnji između Republike Hrvatske i Ujedinjenih Arapskih Emirata čime bi se mnogim umjetnicima i umjetničkim organizacijama dalo poticaj za buduću suradnju.

Razgovarajući o predstavljanju na izložbama Venecijanskog bijenala vizualne umjetnosti i arhitekture, ministar Al Qassimi upoznao je ministricu Obuljen Koržinek s novom inicijativom Ujedinjenih Arapskih Emirata kojom će se pružiti podrška zemljama koje još nisu imale priliku ili uvjete predstavljanja.

Osvrnuli su se i na ministarski dijalog u okviru Kulturnog samita u Abu Dhabiju koji je ove godine bio posvećen temi „Pitanje vremena“ te složili kako kultura ima višedimenzionalni i transformativni kapacitet za poticanje uključivijih i otpornijih multikulturalnih društava kao i pronalaženje rješenja za smanjivanje nejednakosti, zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda, uključujući kulturna prava i umjetničke slobode te za suradnju u iznalaženju modela upravljanja u krizama.

Ministrica Obuljen Koržinek upoznala je ministra Al Qassimija s detaljima obnove i rekonstrukcije kulturnih dobara i objekata oštećenih u gradu Zagrebu i susjednim, potresom pogođenim županijama te načinima financiranja obnove brojnih muzeja i kulturnih ustanova u gradu Zagrebu čija se rekonstrukcija, nakon obimnih i složenih radova i financijskih ulaganja, nacionalnih i sredstava Fonda solidarnosti Europske unije, privodi kraju. Ministri su razgovarali o važnoj temi upravljanja rizicima u kulturnoj baštini te novim mogućnostima i izazovima  koje pruža umjetna inteligencija.

Ministar Al Qassimi s velikim je zanimanjem razgledao Gornji grad, galeriju Klovićevi dvori gdje se susreo s ravnateljem Antonijem Picukarićem te postav Muzeja suvremene umjetnosti s vodstvom ravnateljice Vesne Meštrić. Predstavljeni su mu primjeri avangardne hrvatske umjetnost koja je nakon drugog svjetskog rata s grupom Exat 51 i izložbama Novih tendencija grad Zagreb ucrtala na zemljovid međunarodne umjetničke scene. 

Uz ministra kulture Ujedinjenih arapskih emirata Nj. E. Salema bin Khalid Al Qassimija, izaslanstvo Ujedinjenih Arapskih Emirata činili su tajnica Kabineta ministra Noura Alawani, viša znanstvena suradnica Alya Al Hazami te asistent Mohamed Sheikh.

Ministrici kulture i medija Republike Hrvatske dr. sc. Nini Obuljen Koržinek na sastanku su se pridružili ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić, ravnateljica Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anja Jelavić, tajnica Kabineta ministrice Ana Perišić Mijić, voditeljica Službe za bilateralnu i multilateralnu kulturnu suradnju Iva Mostarčić, viša stručna savjetnica Paula Brajević Vrkljan  i glasnogovornica Renata Margaretić Urlić.

Pisane vijesti