Koja je razlika između konca za vezenja i konca za šivanje saznali smo u Slavonskom Brodu (Brodsko-posavska županija) 20. lipnja 2024. godine


Radionica Vezenje križićem održana je 20. lipnja 2024. godine u Područnoj školi Jelas u Slavonskom Brodu. Na radionici je sudjelovalo 35 učenika 3. i 4. razreda i dvoje odgojno-obrazovnih djelatnika. Radionicu je vodila viša kustosica pedagoginja Ivana Dumbović Žužić uz pomoć dva muzejska djelatnika.

Na radionici Vezenje križićem  učenici su imali jedinstvenu priliku naučiti osnove veza (vezući na tkanini zadane motive križićima). Na podlozi od domaćega platna vezli su se uzorci vezom križića motiva slova abecede.

Tijekom radionice ručnog rada učenici su vježbali istovremeno obavljanje više zadatak, izvođenje novih motoričkih pokreta (uvlačenje igle u konac, šivanje, vezenje). Pri tom su vježbali unutarnju kontrolu, smirenost i koncentraciju. Svaki učenik je uspio izvesti na platnu prvo slovo svog imena. Dana im je uputa za nastavak ove zanimljive aktivnosti uz video radionicu ti materijal (platno i konac). Nakon uspješno odrađenog zadatka odjenuli su školske uniforme iz 19. stoljeća i fotografirali se zajedno kao razred sa svojim zgotovljenim uradcima.