Drveni nakit izrađivali smo u Šipanskoj Luci (Dubrovačko-neretvanska županija) 19. lipnja 2024. godine


Radionica Zagonetno drvo - Drvo po drvo-igračka! održana je 19. lipnja 2024. godine u Područnoj školi Šipanska Luka na otoku Šipanu. Na radionici je sudjelovalo dvadeset petero djece od 7 do 14 godina i troje odgojno-obrazovnih djelatnika.

Voditelj radionice Matija Bobek započeo je radionicu pričom o drvetu i prirodi oko nas. Razgovarao  je s djecom i dodavao im razna polirana drvca i spominjao njihovu tvrdoću, teksturu, toplinu, oblik i samu  svrhu postojanja. Djeci je pripremio razni alat kao što su pilice, rašpe, brusni papiri, točkala, stege, kliješta, ljepilo i sl. Od materijala im je donio drvca razne debljine i oblika, tvrdoće i raznih boja (suhe plodove oraha, lješnjaka, žireve, koštice breskve, badema, suhi korijen drveta, naplavine s rijeke, zeleno drvo pistacije ili pak drvo crnog hrasta starog preko dvije tisuće godina).

Nakon uvodnog predavanja uslijedio je praktični dio radionice. Tema radionice bila je izradi prsten, ogrlicu ili privjesak. Djeca su pilila grančice  i ostale neobične drvene elemente koje su stavljali u škripac i ponavljali radnju više puta. Nakon što bi pripremili drvce, uzeli bi brusni papir ili rašpu i gladili oblike ili pak rašpali drvo, ulažući napor da bi obradili površinu. 

Pokraj radione nalazila se istraživalica odnosno stol s velikim brojem komada obrađenog drva. Ovdje su djeca bila jako koncentrirana i tiha, uspoređivali su težine različitih komada na vagi, razmjenjivali  dijelove, premještali ih i imenovali pri simboličnoj igri. U jednom od kutaka voditelj im je pripremio kistove i mast od pčelinjeg voska, te već skoro gotove igračke koje treba premazati.

Radionica je završila izložbom obrađenih komada drveta. Djeca i voditelj su  pregledavali  novonastale ogrlice, privjeske i ostale dječje radove vrijedne divljenja.