Soljani ugostili Gradsko kazalište lutaka iz Rijeke (Vukovarsko-srijemska županija) 18. lipnja 2024. godine


Umjetničko-edukativni projekt „Lutkofor“ koji objedinjuje kazališnu izvedbu i radionicu održan je u okviru programa Ruksak (pun) kulture 18. lipnja 2024. godine u Osnovnoj školi Josip Kozarac u Soljanima. Programu su se pridružili i učenici Područne škole Strošinci. Na izvedbi i radionici sudjelovalo je 44 učenika od 1. do 4. razreda i odgojno-obrazovne djelatnice Tanja Suhorski, Nataša Kovanović, Branka Čaić, Marija Lucović i Gracijela Stiba. Dramsku radionicu su vodili Petra Vučković i Aleksandar Đaković, a likovnu Zlatko Vicić, Mihajlo Uzelac i Vedrana Balen Spinčić.

Program „Lutkofor“ uključuje predstavu i radionicu. Predstava tematizira nastajanje lutkarske predstave i djeca kroz priču upoznaju ključne elemente i figure koje stvaraju jednu predstavu. Na samom kraju predstave koja završava kao uvod u radionicu, glumci Petra Vučković i Alex Đaković su zamolili djecu da im pomognu napraviti lutkarsku predstavu i tako započinje podjela uloga i zadataka.

Četiri učenika su pripremala tekst za uloge tri praščića i vuka, tri učenice su pripremile uvodni song, a dvoje najavu predstave. Sva ostala djeca su sudjelovala na likovnom dijelu radionice koja uključuje izradu lutaka tri praščića, vuka, zatim scenografije - tri kućice, pod vodstvom Zlatka Vicića i Vedrane Balen Spinčić uz sudjelovanje kipara Mihajla Uzelca koji su ujedno djeci objašnjavali što je bitno pri izradi lutke koja će se animirati. Dvoje učenika je izrađivalo plakat, a dvoje su pripremali ulaznice. Na kraju su djeca izvela svoju predstavu sa štapnim lutkama na posebno pripremljenom paravanu kojeg osigurava kazalište, a samoj izvedbi prethodi najava i izvedba songa. Na samom kraju glumci su uputili djecu i učitelje kako mogu nastaviti koristiti naučeno pri izradi lutaka i postavci male predstave.