Jazz na kotačima u Bedekovčini (Krapinsko-zagorska županija) 18. lipnja 2024. godine


Program i radionica Jazz na kotačima održani su 18. lipnja 2024. godine u Osnovnoj školi Bedekovčina. Na radionici je sudjelovalo 160 učenika od 1. do 4. razreda i osam odgojno-obrazovnih djelatnika. Program i radionicu su vodili Lela i Joe Kaplowitz.

U prvom dijelu radionice, nakon uvodnih riječi i predstavljanja, Lela i Joe Kaplowitz izveli su sljedeće skladbe uz pojašnjavanje nastanka jazz glazbe, utjecaja, razvoja, predstavnika i utjecaja na današnju glazbu i kulturu općenito:

I BE SO GLAD WHEN THE SUN GOES DOWN - WORK SONGS (počeci jazz glazbe - robovi - radne pjesme)

WADE IN THE WATER - GOSPEL (nastanak gospela i utjecaj na jazz, ritam - značajke i naglašene druga i četvrta doba u taktu - uz pljeskanje)

ST. LOUIS BLUES - BLUES (utjecaj bluesa na jazz glazbu, forma bluesa od 12 taktova, pojašnjenje za radionički dio)

TAKE THE A-TRAIN - SWING (instrumenti u jazzu - opis uloge pojedinog instrumenta u jazz sastavu, zlatno doba big bandova, predstavnici bitnih jazz skladatelja (Duke Ellington, Count Basie itd.) i aranžera tog doba)

SUMMERTIME - FUNK (pojašnjen je utjecaj emocija na pojedinu izvedbu i način odabira stila unutar jazz glazbe uz primjere)

INTIMA - HRVATSKI JAZZ (Predstavnici hrvatskog jazza i primjer najuspješnijeg hrvatskog jazz standarda)

SMOOTHIE HIMNA - JAZZ DANAS (skladatelji i razvoj jazza danas u Hrvatskoj i svijetu).

U drugom dijelu radionice, učenici su podijeljeni u različite grupe sa svojim individualnim zadacima. Ritam sekcija sastojala se od učenika koji su svirali ručne udaraljke i šuškalice. Klavirska sekcija sastojala se od učenika koji su naučili svirati melodiju jednostavne jazz skladbe na klaviru. Step sekcija sastojala se od učenica koje su naučile jednostavnu liniju koreografije koja ide uz skladbu. Pjevačka sekcija sastojala se od učenika koji su naučili osnovnu melodiju te su pjevali i tekstove svojih kolega. Puhačka sekcija sastojala se od učenika koji su naučili svirati kazue uz osnovnu melodiju te improvizaciju

Naposljetku uz voditelje radionice učenici su, koristeći novostečene vještine, muzicirali uz dva glazbena broja „My baby just cares for me“ i „Route 66“.